Taki jest ten makaron...potrzebujesz paru składników które w sumie masz pod ręką jeżeli od czasu do czasu gotujesz coś orientalnego.
I około 10-15 minut..
A efekt pyszny :)
Zamiast makaronu udon można użyć innego ulubionego np. soba...zapewniam że też będzie smacznie:)
MAKARON UDON ZE SZCZYPIORKIEM I ORZECHAMI
Składniki:
porcja makaronu udon (każdy ma swoje wyobrażenie ile to dla niego porcja dlatego nie będę narzucać:)
posiekany szczypiorek
posiekane (lub zmielone, lub zgniecione w moździerzu) orzechy włoskie
kilka łyżek oleju arachidowego
sos sojowy do smaku
ewentualnie kilka plastrów wędzonego tofu
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu (ilość czasu zależy od grubości makaronu) i odcedzamy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy. Jeżeli mamy tofu to podsmażamy je do zrumienienia i odkładamy na chwilę. Dodajemy makaron i mieszamy.
3. Dodajemy sos sojowy i zdejmujemy z ognia.
4. Makaron wykładamy na miseczkę i obficie posypujemy orzechami oraz szczypiorkiem. Obok układamy smażone plastry tofu.
I to by było na tyle:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!