sobota, 12 kwietnia 2014

Prosty makaron udon ze szczypiorkiem i orzechami.

No jak każdy normalny osobnik mam takie dni kiedy marzy mi się coś smacznego ale szybkiego i prostego...najlepiej z orientalnym klimatem, nad czym nie trzeba stać godzinami i do czego nie trzeba miliona ingrediencji :)

Taki jest ten makaron...potrzebujesz paru składników które w sumie masz pod ręką jeżeli od czasu do czasu gotujesz coś orientalnego.
I około 10-15 minut..

A efekt pyszny :)

Zamiast makaronu udon można użyć innego ulubionego np. soba...zapewniam że też będzie smacznie:)



MAKARON UDON ZE SZCZYPIORKIEM I ORZECHAMI

Składniki:

porcja makaronu udon (każdy ma swoje wyobrażenie ile to dla niego porcja dlatego nie będę narzucać:)
posiekany szczypiorek
posiekane (lub zmielone, lub zgniecione w moździerzu) orzechy włoskie
kilka łyżek oleju arachidowego
sos sojowy do smaku
ewentualnie kilka plastrów wędzonego tofu




Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu (ilość czasu zależy od grubości makaronu) i odcedzamy.

2.Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy. Jeżeli mamy tofu to podsmażamy je do zrumienienia i odkładamy na chwilę. Dodajemy makaron i mieszamy.

3. Dodajemy sos sojowy i zdejmujemy z ognia.

4. Makaron wykładamy na miseczkę i obficie posypujemy orzechami oraz szczypiorkiem. Obok układamy smażone plastry tofu.

I to by było na tyle:)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!