Kiedy zobaczyłam to połączenie w książce "Egzotyczne owoce i warzywa w kuchni" Gabriele Lehari od razu wiedziałam że to pierwszy przepis jaki zrobię z tego wydawnictwa.
Zbliżały się święta i pomyślałam że dość łatwo da się go zaadoptować tak żeby całość przypominała jajka:)
Jak pomyślałam tak zrobiłam i oto powstał słodki numer jeden tegorocznego świątecznego stołu.
Są łatwe do zrobienia, bardzo smaczne i magiczne bo...znikają w okamgnieniu:)
CZEKOLADOWE JAJKA : PISTACJE / DAKTYLE / MARCEPAN
Składniki:
12 daktyli
24 wyłuskanych, niesolonych pistacji
100g marcepanu
100g gorzkiej czekolady (70%)
Przygotowanie:
1. Marcepan pokroić na 12 części.
2. Każdy daktyl nadziać dwoma pistacjami a następnie oblepić marcepanem tak żeby powstał jajowaty kształt.
3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
4. Każde "jajko" zanurzyć delikatnie w czekoladzie o odłożyć do zastygnięcia na silikonowej macie albo papierze do pieczenia:)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!