wtorek, 8 kwietnia 2014

Pudding: razowa kasza manna / mango / kardamon.

Jakiś czas temu zostałam obdarowana przez Anię razową kaszą manną.
Nigdy wcześniej jej nie jadłam ale zakochałam się od pierwszego posmakowania.
Lekko orzechowa i słodkawa.
Jeżeli się na nią natkniecie koniecznie kupcie i sprawdźcie czy i wam tak zasmakuje:)

Ostatnio postanowiłam połączyć ją z moim ukochanym owocem i ulubioną korzenną przyprawą.
Efekt jest bardzo udany:)
Jeżeli nie macie razowej w zupełności wystarczy zwykła.



PUDDING Z RAZOWEJ KASZY MANNY Z MANGO I KARDAMONEM

Składniki:

2/3 szklanki kaszy manny (najlepiej razowej)
jedno dojrzałe mango
pół szklanki cukru (lub mniej)
3-4 strączki kardamonu
ciepła woda lub mleko roślinne




Przygotowanie:

1.Mango obierz, usuń pestkę i zmiksuj miąższ.

2. Strączki kardamonu przekrój i usuń nasionka. Rozgnieć nasionka w moździerzu.

3. Na suchej patelni podpraż krótko kaszkę, dodaj cukier i kardamon, wymieszaj.

4. Zmniejsz ogień, dodaj pulpę z mango, wymieszaj jeszcze raz.

5. Stopniowo, cały czas mieszając dodawaj wodę/mleko roślinne aż kaszka osiągnie pożądaną konsystencję.
Ja lubię zwartą kaszkę więc dodaję ok 1 szklanki wody.

6. Podawać na gorąco lub po ostudzeniu z musem z mango albo sosem czekoladowym:)

Smacznego!!!

1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!