poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Focaccia z czosnkiem niedźwiedzim.

Kiedy nie mam czasu na wymyślny chleb a mam ochotę na domowe pieczywo wybieram focaccię. A skoro rozpoczął się sezon na czosnek niedźwiedzi to dodatek został już określony:)

To bardzo łatwy i smaczny wypiek. Daje duże pole do popisu jeżeli chodzi o dodatki i podawanie. No to zaczynamy:)




FOCACCIA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Składniki:

500g mąki
torebka drożdży liofilizowanych
łyżeczka soli
4-5 łyżek oliwy
duża garść liści czosnku niedźwiedziego
świeżo mielony czarny pieprz
ok. 1 szklanki ciepłej wody



Przygotowanie:

1. Czosnek posiekać.

2. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i drożdżami. Dodać posiekane liście czosnku.

3. Powoli zacząć dodawać wodę  i zagniatać aż powstanie miękkie elastyczne ciasto ( ewentualnie dodać więcej mąki lub wody)

4.Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. ( aż podwoi swoja objętość)

5.Przełożyć do wysmarowanej oliwą formy, posmarować oliwą i ew. oprószyć solą.
Piec w rozgrzanym piekarniku  (180 stopni) ok. 30 minut aż delikatnie się zrumieni.

Smacznego!

PRZYPOMINAM TEŻ O KONKURSIE!!!

Bardzo łatwy i przyjemny. Do wygrania książka...więcej info TUTAJ

3 komentarze:

  1. oj to jest na pewno pyszne:) jeszcze do tego dobra oliwa i pelna rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszna! Czosnek niedźwiedzi bardzo polubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! Mam czosnek niedźwiedzi w zamrażarce - zrobie sobię wiosenną focaccie :D ps. nadal nie włączyłaś opcji na komórkę

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!