niedziela, 22 czerwca 2014

Bakłażan na ostro z chili i bazylią

Czasem słyszę że ktoś nie lubi bakłażana bo jest gąbczasty i mdły.
Jest taki kiedy się go źle przyrządzi:)

Dobrze przyrządzona oberżyna rozpływa się w ustach i wprawia w  błogostan.
Dzisiejsza propozycja to danie dla miłośników ostrzejszych dań i wyraźnych aromatów.
Łącząc chili, bazylię, czosnek i sos sojowy dostajemy w zamian palące smakowe niebo ;)

Tylko wygląd jest jaki jest...niestety duszony bakłażan nie należy do przystojniaków. Ale z nawiązką nadrabia wnętrzem:)



BAKŁAŻAN NA OSTRO Z BAZYLIĄ

Skłdniki:

duży bakłażan
4-5 ząbków czosnku
1 ostra papryczka chili
garść świeżej bazylii
łyżka octu balsamicznego ( lub innego)
2-3 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
olej



Przygotowanie:

1. Bakłażana umyj, pokrój na plastry  i umieść na sitku. Posyp solą i odstaw na 15 min.
Sól sprawi że bakłażan nie będzie gorzki.
Po 15 minutach spłucz sól wodą i osusz plastry

2. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Chili drobno posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i chili i mieszaj chwilę. Dodaj bakłażana i smaż często mieszając aż zmięknie. (bakłażan wchłania bardzo dużo tłuszczu więc najczęściej polewam go wcześniej odrobiną oleju i mieszam aby był nim pokryty, wtedy nie potrzebuję dolewać go na patelnię)

4. Gdy bakłażan zmięknie dodaj ocet, sos sojowy, sól i pieprz. przykryj i duś na małym ogniu ok 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj i sprawdzaj czy się nie przywiera. 3 minuty przed końcem dodaj drobno posiekaną bazylię. Wymieszaj.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!