środa, 23 lipca 2014

Sałatka z młodych ziemniaków z kwiatami oregano.

Wiele popularnych ziół pięknie kwitnie a kwiaty te są aromatyczne, urocze i  jadalne.
Wiele poradników odradza też pozwalanie na to jednak ja jakoś nie mogę się zwykle zmusić do obcięcia pędu kwiatowego.
Niech i roślinka ma coś z życia;)
A ja z roślinki kiedy tak na nią patrzę i potem jak ją zajadam:)

Oregano wytwarza śliczne  kwiatostany delikatnych jasnofioletowych kwiatków i robi to obficie.
Jeżeli dodamy do tego młode ziemniaki, dobrą sól morską, świeżo mielony czarny pieprz,czosnek i dobrą oliwę uzyskamy wyśmienitą sałatkę na ciepło. Idealna jako dodatek do dania głównego albo samodzielną kolację.
Uwaga, wciąga!:)

Oczywiście możecie użyć zwykłego oregano. Kwiaty mają ten sam , tylko delikatniejszy, aromat.





SAŁATKA NA CIEPŁO Z ZIEMNIAKÓW I KWIATÓW OREGANO

Składniki:

ugotowane i ostudzone młode ziemniaki pokrojone na ćwiartki
garstka kwiatów oregano (lub parę gałązek listków)
3-4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić czosnek i krótko podsmażyć.

2. Dodać pokrojone ziemniaki i podsmażyć aż się lekko zrumienią.

3. Dodać posiekane kwiaty oregano (parę zostawić do dekoracji) , grubo zmielona sól i czarny pieprz.
Wymieszać delikatnie i jeszcze chwilę podsmażać.

Gotową sałatkę ozdobić zachowanymi kwiatami i od razu podawać.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Nie sądziłam, że kwiaty oregano można jeść! 2 tygodnie temu wszystkie kwiaty usunęłam. No nic...czekam na nowe. Świetny pomysł z tą sałatką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna jest Twoja sałatka! Kwiaty ziół uszlachetniają najprostsze dania :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!