Wiele popularnych ziół pięknie kwitnie a kwiaty te są aromatyczne, urocze i jadalne.
Wiele poradników odradza też pozwalanie na to jednak ja jakoś nie mogę się zwykle zmusić do obcięcia pędu kwiatowego.
Niech i roślinka ma coś z życia;)
A ja z roślinki kiedy tak na nią patrzę i potem jak ją zajadam:)
Oregano wytwarza śliczne kwiatostany delikatnych jasnofioletowych kwiatków i robi to obficie.
Jeżeli dodamy do tego młode ziemniaki, dobrą sól morską, świeżo mielony czarny pieprz,czosnek i dobrą oliwę uzyskamy wyśmienitą sałatkę na ciepło. Idealna jako dodatek do dania głównego albo samodzielną kolację.
Uwaga, wciąga!:)
Oczywiście możecie użyć zwykłego oregano. Kwiaty mają ten sam , tylko delikatniejszy, aromat.
SAŁATKA NA CIEPŁO Z ZIEMNIAKÓW I KWIATÓW OREGANO
Składniki:
ugotowane i ostudzone młode ziemniaki pokrojone na ćwiartki
garstka kwiatów oregano (lub parę gałązek listków)
3-4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić czosnek i krótko podsmażyć.
2. Dodać pokrojone ziemniaki i podsmażyć aż się lekko zrumienią.
3. Dodać posiekane kwiaty oregano (parę zostawić do dekoracji) , grubo zmielona sól i czarny pieprz.
Wymieszać delikatnie i jeszcze chwilę podsmażać.
Gotową sałatkę ozdobić zachowanymi kwiatami i od razu podawać.
Smacznego!!!
Nie sądziłam, że kwiaty oregano można jeść! 2 tygodnie temu wszystkie kwiaty usunęłam. No nic...czekam na nowe. Świetny pomysł z tą sałatką.
OdpowiedzUsuńŚwietna jest Twoja sałatka! Kwiaty ziół uszlachetniają najprostsze dania :)
OdpowiedzUsuń