piątek, 11 lipca 2014

Crumble jagodowe z rozmarynem.

Jestem z natury leniwa.
Tak, tak wiem że w to trudno uwierzyć ale taka jest smutna prawda ;)
W związku z tym zwykle wybieram przepisy mało skomplikowane, szybkie ale pyszne
Dlatego moją preferowaną formą deseru latem jest kruszonka z owocami:)

Zaczął się sezon na jagody.
A więc pora zaszaleć.

A to jagodowe szaleństwo doprawić odrobiną rozmarynowego aromatu.
Pasuje...i smakuje:)



JAGODOWA  KRUSZONKA Z ROZMARYNEM

Składniki:

kruszonka:
szklanka mąki
150g masła roślinnego
pół szklanki cukru

owoce:
dwie szklanki przebranych i opłukanych jagód
gałązka świeżego rozmarynu
ew. łyżka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:

1.Robimy kruszonkę: mąkę, posiekany tłuszcz i cukier wyrabiamy końcówkami palców aż osiągnię grudkowata konsystencję. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

2.Jagody przesypujemy do naczynia do zapiekania. Jeżeli nie lubimy dużej ilości soku w kruszonce możemy wymieszać je z łyżką mąki ziemniaczanej.

3. Gałązkę rozmarynu obieramy z listków i drobno je siekamy. Posypujemy jagody.

4. Kruszonkę wyjmujemy z lodówki, posypujemy nią ciasto i zapiekamy ok.20 minut w temp.180 stopni aż się ładnie zrumieni.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!