Upały nie odpuszczają...cieszą się wieczne zmarzluchy...wygrzewają swoje kosteczki na plażach i ławeczkach.
A zimnoluby?
Cierpią...polewają się wodą, noszą wielkie kapelusze i śpią w mokrych prześcieradłach...
I nie chce im się jeść...no chyba że coś chłodnego, orzeźwiającego i kolorowego.
Taką surówkę na przykład...z porzeczkami.
Dodawania czarnych porzeczek do dań i sałatek nauczyła mnie kuchnia arabska w której nie jest to rzadkie połączenie. Ale pyszne. Zaręczam.
SURÓWKA : MARCHEW/ NERKOWCE/ CZARNA PORZECZKA
Składniki:
dwie-trzy starte na grubych oczkach marchewki
garść namoczonych nerkowców (zalewamy na 2-3 godziny wodą,odcedzamy)
garść dojrzałych, ładnych czarnych porzeczek
na sos: oliwa, sól,pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewkę wymieszać z nerkowcami i porzeczkami.
2. Sałatkę posolić (niewiele) , popieprzyć i polać odrobiną oliwy.
Smacznego!!!
wszystko, co lubię w jednej surówce :)
OdpowiedzUsuń