czwartek, 24 lipca 2014

Orzeźwiająca surówka: marchew/ nerkowce/ czarna porzeczka

Upały nie odpuszczają...cieszą się wieczne zmarzluchy...wygrzewają swoje kosteczki na plażach i ławeczkach.

A zimnoluby?
Cierpią...polewają się wodą, noszą wielkie kapelusze i śpią w mokrych prześcieradłach...

I nie chce im się jeść...no chyba że coś chłodnego, orzeźwiającego i kolorowego.
Taką surówkę na przykład...z porzeczkami.

Dodawania czarnych porzeczek do dań i sałatek nauczyła mnie kuchnia arabska w której nie jest to rzadkie połączenie. Ale pyszne. Zaręczam.




SURÓWKA : MARCHEW/ NERKOWCE/ CZARNA PORZECZKA

Składniki:

dwie-trzy starte na grubych oczkach marchewki
garść namoczonych  nerkowców (zalewamy na 2-3 godziny wodą,odcedzamy)
garść dojrzałych, ładnych czarnych porzeczek

na sos: oliwa, sól,pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewkę wymieszać z nerkowcami i porzeczkami.

2. Sałatkę posolić (niewiele) , popieprzyć i polać odrobiną oliwy.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!