poniedziałek, 28 lipca 2014

Spring Rolls z marynowaną pietruszką i jadalnymi kwiatami.

Lubicie korzeń pietruszki?
Nie? Tak! Nie wiem?...

Najwyższy czas docenić ten biały korzonek.
Marchewka jest używana do tylu wspaniałości a pietruszce jakoś skąpi się zaszczytów.
Niesprawiedliwie. Jest słodkawa, aromatyczna i pyszna.

Kwiaty też nie mają zwykle szczęścia lądować na talerzach inaczej niż smutnawa dekoracja cukiernicza.

Zbierzmy więc razem te dwie sierotki i przygotujmy fantastyczne letnie rollsy z papieru ryżowego.



SPRING ROLLS Z MARYNOWANĄ PIETRUSZKĄ I KWIATAMI NIECIERPKA

Składniki:

2 nieduże ładne korzenie młodej pietruszki
kawałek wędzonego tofu
10-12 ładnych liści młodego szpinaku
ulubione kiełki
10-12 kwiatów niecierpka himalajskiego (lub innych jadalnych kwiatów)
10-12 płatów papieru ryżowego

na marynatę: sos sojowy, olej arachidowy, łyżeczka octu ryżowego
cukier trzcinowy







Przygotowanie:

1. Pietruszkę umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Zalać marynatą zrobioną z 2 łyżek oleju arachidowego, dwóch łyżek sosu sojowego i łyżki octu ryżowego. Wymieszać i odstawić na pół godziny.

2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć zamarynowaną pietruszkę aż zmięknie i lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia posypać szczyptą cukru trzcinowego żeby się skarmelizowała. Przestudzić.

3. Tofu pokroić w słupki. Liście szpinaku umyć i osuszyć. Kwiaty niecierpka oberwać z gałązek.

4. Do płaskiej miski wlewamy trochę letniej wody.
Każdorazowo zanurzamy płat papieru ryzowego na kilka sekund. Układamy na desce. Na nim kładziemy kwiat niecierpka. Na kwiatku niecierpka liść szpinaku a na nim pietruszkę, tofu i kiełki.
Zawijamy ( dolny kawałek, prawy i lewy bok a następnie zwijamy w rulonik - łatwe wizualnie przedstawienie procesu zawijania TUTAJ  )

Do Spring Rollsów możemy zrobić ulubiony sos albo jest solo:)
Idealne na kolację lub lekki obiad:)

Smacznego!!!

1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!