czwartek, 8 maja 2014

Okra na sposób grecki.

Okra najpierw zauroczyła mnie na zdjęciach. Jest tak urocza kiedy pokroi się ją na plastry że nie mogłam się napatrzeć.
Jej smak poznałam dużo, dużo później.
I nie zawiodłam się.

 
 


OKRA nazywana też ketmią jadalną jest rośliną jednoroczną, zbieraną w stanie niedojrzałym.
Jest niskokaloryczna i w smaku przypomina fasolkę szparagową.
Można ją gotować, dusić i smażyć.
Jeżeli ją kupujemy zwróćmy uwagę żeby miała ładny zielony kolor bez ciemnych plam i przetwórzmy jak najszybciej.
Ponieważ wydziela śluz podczas gotowania często obgotowuje się ją wstępnie w wodzie z solą lub octem.



OKRA NA SPOSÓB GRECKI

Składniki:

1,5 kubka pokrojonej na plasterki okry.
4-5 łyżek octu jabłkowego
4-5 łyżek dobrej oliwy
1 cebula pokrojona w piórka
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku, posiekanego
1/2 kubka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
czarny świeżo mielony pieprz lub inne ulubione przyprawy np. kumin, tymianek.



Przygotowanie:

1.Okrę umyć, okroić końce, pokroić na kawałki.

2. Zagotować wodę z solą i octem Wrzucić okrę i gotować ok. 5 minut. Osączyć.

3. Cebulę pokroić w piórka a czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie na złoto.

4. Dodać okrę, przecier pomidorowy i gotować ok. 30 minut.

5. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać przyprawy. Podawać z ryżem lub kaszą (ja najbardziej lubię z brązowym)

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Jeszcze nigdy jej nie jadłam, a muszę przyznać, że prezentuję się zjawiskowo...:)) czy teraz jest na nią sezon i powinna być dostępna bez problemu...? Do czego można porównać jej smak...?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!