wtorek, 20 maja 2014

Bułki w liściach botwiny.

Zobaczyłam je przez przypadek kilka dni temu ( TUTAJ ) i od razu wpadłam.

Czasem tak jest...zobaczę coś, usłyszę i tak to za mną chodzi że muszę się tym zająć.
Już następnego dnia targałam do domu botwinkę z przepięknymi liśćmi specjalnie wybranymi na ten cel.

Jeżeli kiedykolwiek piekłyście jakieś bułki to przepis okaże się dla was banalnie prosty...
Wybieramy ulubiony przepis , formujemy kulki, zawijamy w liść botwinkowy i pieczemy...

No to do dzieła!!!



BUŁKI W LIŚCIACH BOTWINY

Składniki:

12 dorodnych opłukanych i osuszonych liści botwiny.

na bułki:
500g mąki pszennej
1,5 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego)
100g masła (roślinnego)
spora szczypta soli
łyżka cukru
opakowanie suchych drożdży lub łyżka rozdrobnionych świeżych.






Przygotowanie:

1. Podgrzać mleko. Przestudzić. W połowie szklanki letniego rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Poczekać aż zaczną się "burzyć".

2.Roztopić masło. Przestudzić.

3. Do przesianej mąki dodać zaczyn, masło i pozostałe mleko. Wyrobić miękkie , elastyczne ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć na liściu botwiny i zrolować.
Gotowe bułki ułożyć w formie i piec ok.20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Uwaga! Zostawcie trochę miejsca bo bokach bułek. Ciasto będzie rosnąć wzdłuż i trochę wychodzić z liści. Bałam się że liście popękają i się przypalą ale nic takiego się nie działo. Jednak trzeba bułek doglądać...każdy piekarnik jest inny:)








1 komentarz:

  1. czy tylko ja pomyślałam o lembasach, tych elfickich chlebkach z władców pierścieni? :D wyglądają przesmacznie, na pewno wypróbuję! pozdrawiam
    www.kreatywny-makaron.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!