Bardzo często robię różnorakie wersje soczewicowych, grochowych lub fasolowych gulaszy:)
Z czerwonej, żółtej, zielonej, brązowej i czarnej soczewicy...
Ze szpinakiem,jarmużem, sałatą lub...botwinką...
Z kuminem, kurkumą, czarną gorczycą...
Są najbardziej rozgrzewającymi, smacznymi i uniwersalnymi daniami jakie znam.
Wystarczy przegląd lodówki, wycieczka do marketu, wyprawa na targ... dostosują się do każdych warunków.
Dzisiaj proponuję botwinkowy dhal...wiosenny, zdrowy, kolorowy i przesmaczny!
BOTWINKOWY DHAL Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ
Składniki:
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
pęczek botwinki z młodymi buraczkami
2-3 młode marchewki
pół pęczka koperku
łyżeczka kuminu
łyżeczka czarnej gorczycy
2 listki laurowe
łyżeczka kurkumy
duża szczypta asafetydy ( można zastąpić dwoma ząbkami czosnku)
sól, czarny pieprz
olej kokosowy
Przygotowanie:
1. Rozgrzać olej kokosowy...dodać listki laurowe, gorczycę, kumin, asafetydę i kurkumę...mieszać parę sekund aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
2. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i młode buraczki.
3. Dodać posiekaną botwinkę, asafetydę i czerwoną soczewicę...dolać wody tyle żeby przykryła wszystko ok. 1 cm ponad soczewicę.
4.Dodać sól. Dusić pod przykryciem aż soczewica się ugotuje a warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolać wody.
5. Na koniec dodać świeżo mielony czarny pieprz i drobno posiekany koperek. Wymieszać.
Smacznego!
Lubię takie połączenia. Indyjskie danie z polskich warzyw... dhal idealny :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że właśnie wczoraj zużyłam botwinkę z polskiego sklepu, może uda mi się tam znowu niedługo wybrać, a wtedy zrobię taki dhal!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Z botwinką, mniam :)
OdpowiedzUsuń