Wyczytałam dzisiaj że upały potrwają trochę dłużej więc warto mieć pod ręką parę lemoniadowych przepisów.
W końcu ile o można pic wodę z cytryną która choć smaczna też może się znudzić.
Moim zdaniem dobra lemoniada powinna być kwaskowa i mieć kwiatowy aromat. Takie lubię najbardziej...
To może połączymy kwaskowość rabarbaru z kwiatami lawendy?
Dla mnie rewelacja!:)
LEMONIADA RABARBAROWA Z LAWENDĄ
Składniki:
1,5 litra lekko gazowanej wody mineralnej
2 średnie laski rabarbaru
łyżka suszonych kwiatów lawendy + pół szkl. wody
Przygotowanie:
1.Lawendę zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostudzenia i przecedź.
2.Rabarbar umyj, pokrój na plasterki i zmiksuj na papkę. Przecedź przez gazę lub gęste sitko.
3. Do naczynia wlej ostudzony napar z lawendy i sok rabarbarowy. Dolej wodę mineralną. Wymieszaj.
4. Wrzuć lód i parę plasterków rabarbaru dla dekoracji.
Smacznego!!!
Bardzo ciekawe połączenie. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń