sobota, 24 maja 2014

Lemoniada rabarbarowa z lawendą.

Wyczytałam dzisiaj że upały potrwają trochę dłużej więc warto mieć pod ręką parę lemoniadowych przepisów.

W końcu ile o można pic wodę z cytryną która choć smaczna też może się znudzić.
Moim zdaniem dobra lemoniada powinna być kwaskowa i mieć kwiatowy aromat. Takie lubię najbardziej...

To może połączymy kwaskowość rabarbaru z kwiatami lawendy?

Dla mnie rewelacja!:)



LEMONIADA RABARBAROWA Z LAWENDĄ

Składniki:

1,5 litra lekko gazowanej wody mineralnej
2 średnie laski rabarbaru
łyżka suszonych kwiatów lawendy + pół szkl. wody



Przygotowanie:

1.Lawendę zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostudzenia i przecedź.

2.Rabarbar umyj, pokrój na plasterki i zmiksuj na papkę. Przecedź przez gazę lub gęste sitko.

3. Do naczynia wlej ostudzony napar z lawendy i sok rabarbarowy. Dolej wodę mineralną. Wymieszaj.

4. Wrzuć lód i parę plasterków rabarbaru dla dekoracji.

Smacznego!!!



1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!