Jej smak poznałam dużo, dużo później.
I nie zawiodłam się.
OKRA nazywana też ketmią jadalną jest rośliną jednoroczną, zbieraną w stanie niedojrzałym.
Jest niskokaloryczna i w smaku przypomina fasolkę szparagową.
Można ją gotować, dusić i smażyć.
Jeżeli ją kupujemy zwróćmy uwagę żeby miała ładny zielony kolor bez ciemnych plam i przetwórzmy jak najszybciej.
Ponieważ wydziela śluz podczas gotowania często obgotowuje się ją wstępnie w wodzie z solą lub octem.
OKRA NA SPOSÓB GRECKI
Składniki:
1,5 kubka pokrojonej na plasterki okry.
4-5 łyżek octu jabłkowego
4-5 łyżek dobrej oliwy
1 cebula pokrojona w piórka
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku, posiekanego
1/2 kubka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
czarny świeżo mielony pieprz lub inne ulubione przyprawy np. kumin, tymianek.
Przygotowanie:
1.Okrę umyć, okroić końce, pokroić na kawałki.
2. Zagotować wodę z solą i octem Wrzucić okrę i gotować ok. 5 minut. Osączyć.
3. Cebulę pokroić w piórka a czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie na złoto.
4. Dodać okrę, przecier pomidorowy i gotować ok. 30 minut.
5. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać przyprawy. Podawać z ryżem lub kaszą (ja najbardziej lubię z brązowym)
Smacznego!!!
Jeszcze nigdy jej nie jadłam, a muszę przyznać, że prezentuję się zjawiskowo...:)) czy teraz jest na nią sezon i powinna być dostępna bez problemu...? Do czego można porównać jej smak...?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)