niedziela, 25 stycznia 2015

Rozgrzewająca porowa zupa krem z gałką muszkatołową


Po pseudowiosennych temperaturach znowu przyszedł chłód i wilgoć.
Wzrosła więc potrzeba rozgrzewających, dobrze przyprawionych , gęstych zup.
Jedną z moich ulubionych jest porowa zupa krem.
Podkręcona świeżo startą gałką muszkatołową jest prawdziwym remedium na przemarznięte organy;)

A wy lubicie zupy krem?




POROWA ZUPA KREM Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ

Składniki:

3-4  pory
3-4 średnie ziemniaki
3 szklanki bulionu warzywnego
kilka ząbków czosnku
oliwa
szczypta tymianku
sól,pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa



Przygotowanie:

1. Por pokroić w półplasterki. Wrzucić do garnka. Podsmażyć lekko na oliwie, dodać obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażyć jeszcze chwilę uważając żeby nie przypalić pora.

2. Wlać gorący bulion i dodać obrane , pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tymianek. Posolić lekko do smaku. Gotować aż ziemniaki zmiękną.

3. Zdjąć z ognia. Kiedy lekko przestygnie zmiksować, dodać pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Podgrzać i podawać gorącą.

Można podawać z kleksem wege śmietany albo grzankami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dziękuję za zaproszenie. Jednak Zielony Stolik jest blogiem wegetariańskim. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. o, a ja wczoraj gotowałam porową zupę podkręconą świeżym estragonem - pyszka!

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!