Po prawdzie to jestem straszliwym leniem i nie znoszę spędzania żmudnych godzin nad wydziwionymi przepisami z trylionem składników.
Kocham gotować ale moje gotowanie jest entuzjastyczne, spontaniczne i energiczne.
Dlatego tak lubię gryczany makaron soba. Gotuje się ledwie pięć minut. I w tym czasie możemy zrobić prosty sos idealny na nasz sosnowy tydzień:)
Było już o sośnie i jej igliwiu. Ale sosna ma też jadalne nasionka.
Nasionka naszych najpopularniejszych sosen nie są zbyt duże i ich pozyskiwanie jest trudniejsze (ale możliwe i satysfakcjonujące) natomiast są gatunki sosen hodowane głównie z myślą o tych nasionkach zwanych potocznie orzeszkami piniowymi.
Najpopularniejszymi dostępnymi powszechnie w handlu są orzeszki sosny pinii (Pinus pinea L.)
zwane piniolami lub pinocchi. Składnik popularnego pesto.
Z sosny pinii uzyskuje się też aromatyczny i pełen właściwości zdrowotnych miód piniowy ( najczęściej z Grecji lub Turcji).
W Azji popularne są orzeszki sosny koreańskiej ( Pinus koraiensis Siebolt&Zucc.).
Ciekawym gatunkiem jest też sosna syberyjska ( Pinus sibirica Du Tour ) zwana też limbą lub cedrem syberyjskim której nasiona nazywa się popularnie orzeszkami cedrowymi. Je się je na surowo, wytłacza z nich olej cedrowy oraz robi śmietanę, mleko i masło cedrowe.
Ja kupiłam oczywiście orzeszki pinii...w połączeniu z igliwiem sosnowym, czosnkiem i odrobiną czerwonego pieprzu przygotowałam sobie szybki makaron po pracy:)
GRYCZANY MAKARON SOBA Z IGLIWIEM SOSNOWYM I ORZESZKAMI PINII
Składniki:
dwie porcje makaronu gryczanego soba ( w opakowaniu są zwykle cztery porcje)
łyżka igliwia sosnowego
łyżka nasion pinii
kilka ziaren czerwonego pieprzu
2-3 ząbki czosnku
oliwa, sól, ewentualnie odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe aż lekko się zrumienią (uważaj żeby ich nie przypalić). Odstaw na bok.
2. Zagotuj posoloną wodę. Wrzuć do wrzątku makaron i gotuj 5 minut. Odcedź.
3. W czasie gotowania makaronu podsmaż na oliwie drobno posiekany czosnek. Dodaj bardzo drobno posiekane igliwie ( staraj się posiekać je najdrobniej jak się da) oraz czerwony pieprz. Zamieszaj. Do oliwy dodaj odcedzony makaron i trochę posól. Przemieszaj.
4. Przełóż całość na talerz i posyp prażonymi orzeszkami pinii. Możesz skropić do smaku sokiem z cytryny.
Smacznego!!!
Także bardzo lubię ten makaron i orzeszki pinii, ale tego igliwia z sosny nigdy nie jadłam... Ciekawie to musi smakować. A sałatka danie wygląda przepysznie - bardzo lubię takie proste, makaronowe dania ;)
OdpowiedzUsuńwspaniały
OdpowiedzUsuń