Wzrosła więc potrzeba rozgrzewających, dobrze przyprawionych , gęstych zup.
Jedną z moich ulubionych jest porowa zupa krem.
Podkręcona świeżo startą gałką muszkatołową jest prawdziwym remedium na przemarznięte organy;)
A wy lubicie zupy krem?
POROWA ZUPA KREM Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ
Składniki:
3-4 pory
3-4 średnie ziemniaki
3 szklanki bulionu warzywnego
kilka ząbków czosnku
oliwa
szczypta tymianku
sól,pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Por pokroić w półplasterki. Wrzucić do garnka. Podsmażyć lekko na oliwie, dodać obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażyć jeszcze chwilę uważając żeby nie przypalić pora.
2. Wlać gorący bulion i dodać obrane , pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tymianek. Posolić lekko do smaku. Gotować aż ziemniaki zmiękną.
3. Zdjąć z ognia. Kiedy lekko przestygnie zmiksować, dodać pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Podgrzać i podawać gorącą.
Można podawać z kleksem wege śmietany albo grzankami.
Smacznego!
Dziękuję za zaproszenie. Jednak Zielony Stolik jest blogiem wegetariańskim. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo, a ja wczoraj gotowałam porową zupę podkręconą świeżym estragonem - pyszka!
OdpowiedzUsuńale pychota <3
OdpowiedzUsuń