Wspaniale twórcza HERBINESS znów wymyśliła przepyszną akcję: Cała Polska widzi szyszki !
Przyklasnęłam jej z wielkim entuzjazmem ponieważ kocham las, wszelkie gatunki sosen i żywic.
Również w kuchni:)
Dlatego najbliższy tydzień będzie tygodniem sosnowym w którym poznamy przepisy na przepyszne pachnące lasem potrawy takie jak leśne krakersy, ocet sosnowy albo zimowy kompot:)
Na pierwszy ogień idą krakersy.
Bardzo proste do zrobienia, aromatyczne i znikające w okamgnieniu.
Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji:)
Sosnujemy!!!
KRAKERSY Z SOSNOWYM IGLIWIEM I CZARNĄ SOLĄ
Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oliwy
pół szklanki letniej wody (plus dwie -trzy łyżki gdyby ciasto było za twarde)
plus: garść sosnowego igliwia (posiekanego)
czarna sól do posypania ( może być też gruboziarnista ale czarna sól jest bardzo dekoracyjna)
mąka do podsypywania
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp posiekane igliwie. Dodaj oliwę i wodę i zagnieć miękkie elastyczne ciasto.
2. Odstaw na 15 minut przykryte ściereczką.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
4. Podziel ciasto na 4 części. Każdą cienko rozwałkuj. Posyp solą i delikatnie dociśnij wałkiem. Pokrój na rąby lub kwadraty. Tak samo zrób z pozostałymi częściami ciasta.
5. Pokrojone krakersy układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz ok. 8-10 minut aż się zrumienią.
Smacznego!!!
Takie domowe przekąski są rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńOjej w sam raz dla Muminków:):).
OdpowiedzUsuńto igliwie mnie intryguje... muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńOszalałam! :) Cudowny pomysł! :*
OdpowiedzUsuń