poniedziałek, 12 stycznia 2015

Leśne krakersy ( z sosnowym igliwiem i czarną solą)

Wspaniale twórcza HERBINESS znów wymyśliła przepyszną akcję: Cała Polska widzi szyszki !
Przyklasnęłam jej z wielkim entuzjazmem ponieważ kocham las, wszelkie gatunki sosen i żywic.
Również w kuchni:)

Dlatego najbliższy tydzień będzie tygodniem sosnowym w którym poznamy przepisy na przepyszne pachnące lasem potrawy takie jak leśne krakersy, ocet sosnowy albo zimowy kompot:)

Na pierwszy ogień idą krakersy.
Bardzo proste do zrobienia, aromatyczne i znikające w okamgnieniu.
Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji:)




Sosnujemy!!!

KRAKERSY Z SOSNOWYM IGLIWIEM I CZARNĄ SOLĄ

Składniki:

2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oliwy
pół szklanki letniej wody (plus dwie -trzy łyżki gdyby ciasto było za twarde)

plus: garść sosnowego igliwia (posiekanego)
czarna sól do posypania ( może być też gruboziarnista ale czarna sól jest bardzo dekoracyjna)
mąka do podsypywania



Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp posiekane igliwie. Dodaj oliwę i wodę i zagnieć miękkie elastyczne ciasto.

2. Odstaw na 15 minut przykryte ściereczką.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

4. Podziel ciasto na 4 części. Każdą cienko rozwałkuj. Posyp solą i delikatnie dociśnij wałkiem. Pokrój na rąby lub kwadraty. Tak samo zrób z pozostałymi częściami ciasta.

5. Pokrojone krakersy układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz ok. 8-10 minut aż się zrumienią.

Smacznego!!!


4 komentarze:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!