Dla mnie zima to czas piekarnika bo wszystko co ogrzewa mieszkanie i wprowadza piękne zapachy jest pożądane.
W zimie szaleję z zupami, chlebami, warzywami korzeniowymi i bulwami.
W zimie potęguje się moja miłość do ziaren i buraków.
W zimie ...
no więc kupiłam buraki...dużo buraków...upiekłam je z myślą o sałatce i obierając ostygłe mój wzrok padł na mąkę...hmmmmm?
A gdyby dodać buraczków do mąki?
Zrobić buraczkowy chleb?
Wesoły buraczkowy chlebek z majerankiem...poszło szybko, sprawnie i radośnie.
Niestety chlebek nie był tak różowy jak to sobie wymarzyłam...różowa była głównie skórka...ale smak...ach, smak miał wyborny...na pewno powtórzę...i was zachęcam.
Jedyny w swoim rodzaju:)
CHLEB BURACZKOWY
Składniki:
600g mąki
opakowanie suchych drożdży
dwa średnie upieczone buraki, obrane ze skórki i zmiksowane
łyżeczka soli
kilka łyżek oliwy
łyżka suszonego majeranku
ciepła woda (ok 2/3 szklanki)
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z solą, zgniecionym majerankiem i drożdżami.
2. Dodać buraki, oliwę i wodę.
3. Zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Powinno to trwać parę dobrych minut. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody lub podsypać mąką.
4. Zostawić do wyrośnięcia 1-2h aż podwoi swoją objętość.
5. Jeszcze raz wyrobić i uformować bochenek. Umieścić go na blasze do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
6. Do piekarnika na dno wstawić żaroodporne naczynko z wodą. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
7. Do nagrzanego piekarnika wstawić chleb i piec ok. 40 minut aż się zrumieni a kiedy uderzymy w spód bochenka będzie on wydawał charakterystyczny głuchy odgłos.
Smacznego!!!
Czego to ludzie nie wymyślą ... :D
OdpowiedzUsuńTen wyborny smak chleba to smak bardziej buraczkowy czy tymiankowy ? Można dać więcej tych buraczków ?
Ani buraczkowy,ani majerankowy. Lekko ziołowy,wilgotny, trochę warzywny:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy można dodać więcej buraków. Obawiam się że to może spowodować że chleb będzie bardziej gliniasty. Można spróbować ale wtedy zmniejszyłabym ilość wody i zwiększyła trochę ilość drożdży.