czwartek, 8 stycznia 2015

Przepyszny chleb buraczkowy.

Dla mnie zima to czas piekarnika bo wszystko co ogrzewa mieszkanie i wprowadza piękne zapachy jest pożądane.

W zimie szaleję z zupami, chlebami, warzywami korzeniowymi i bulwami.

W zimie potęguje się moja miłość do ziaren i buraków.

W zimie ...

no więc kupiłam buraki...dużo buraków...upiekłam je z myślą o sałatce i obierając ostygłe mój wzrok padł na mąkę...hmmmmm?

A gdyby dodać buraczków do mąki?
Zrobić buraczkowy chleb?
Wesoły buraczkowy chlebek z majerankiem...poszło szybko, sprawnie i radośnie.
Niestety chlebek nie był tak różowy jak to sobie wymarzyłam...różowa była głównie skórka...ale smak...ach, smak miał wyborny...na pewno powtórzę...i was zachęcam.
Jedyny w swoim rodzaju:)



CHLEB BURACZKOWY

Składniki:

600g mąki
opakowanie suchych drożdży
dwa średnie upieczone buraki, obrane ze skórki i zmiksowane
łyżeczka soli
kilka łyżek oliwy
łyżka suszonego majeranku
ciepła woda (ok 2/3 szklanki)



Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszać z solą, zgniecionym majerankiem i drożdżami.

2. Dodać buraki, oliwę i wodę.

3. Zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Powinno to trwać parę dobrych minut. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody lub podsypać mąką.

4. Zostawić do wyrośnięcia 1-2h aż podwoi swoją objętość.

5. Jeszcze raz wyrobić i uformować bochenek. Umieścić go na blasze do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

6. Do piekarnika na dno wstawić żaroodporne naczynko z wodą. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

7. Do nagrzanego piekarnika wstawić chleb i piec ok. 40 minut aż się zrumieni a kiedy uderzymy w spód bochenka będzie on wydawał charakterystyczny głuchy odgłos.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Czego to ludzie nie wymyślą ... :D
    Ten wyborny smak chleba to smak bardziej buraczkowy czy tymiankowy ? Można dać więcej tych buraczków ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ani buraczkowy,ani majerankowy. Lekko ziołowy,wilgotny, trochę warzywny:)
    Nie wiem czy można dodać więcej buraków. Obawiam się że to może spowodować że chleb będzie bardziej gliniasty. Można spróbować ale wtedy zmniejszyłabym ilość wody i zwiększyła trochę ilość drożdży.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!