Po pierwsze przypominam o konkursie ( KLIK ) w którym możecie wygrać super książkę:)
A teraz ...
Nigdy nie kryłam się z tym że jednym z moich ulubionych pikantnych wypieków są focaccie.
Możecie zerknąć na focaccie z jeżynami i rozmarynem i solą morską , focaccie na smalcu roślinnym z rozmarynem , focaccię z czosnkiem niedźwiedzim .
A dzisiaj zapraszam na ostanie wspomnienie lata : focaccię z pomidorkami koktajlowymi i zielem czosnku.
Pomidorki koktajlowe można zastąpić innymi a czosnek szczypiorkiem ale podana kombinacja jest wyjątkowo aromatyczna:)
Niezbyt często możemy kupić czosnkowy szczypiorek ale bardzo łatwo go wyhodować samemu jak szczypiorek z cebuli.
Ma trochę inny, delikatny aromat. Jest jednym z moich ulubionych.
FOCACCIA Z POMIDORKAMI KOKTAJOWYMI I ZIELEM CZOSNKU
Składniki:
500g mąki
20g świeżych (lub opakowanie suchych) drożdży.
ok.300ml ciepłej wody
sól
łyżeczka cukru
oliwa
garść pomidorków koktajlowych
dwie łyżki posiekanego szczypiorku z czosnku
Przygotowanie:
1.Drożdże zalać szklanką letniej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
2.Mąkę, sól, oliwę i zaczyn z drożdży wymieszać i zagnieść elastyczne , miękkie ciasto. Ewentualnie dolać wody lub dodać odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
3. Formę wysmarować oliwą i rozciągnąć ciasto na grubość ok.1 cm.
4. W równych odstępach powciskać w ciasto pomidorki koktajlowe, posypać posiekanym szczypiorkiem i odrobiną gruboziarnistej soli.. Skropić oliwą.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasto ładnie się zrumieni (ok.20 minut)
Smacznego!
Pyszności. Aż chce się zjeść kawałek :)
OdpowiedzUsuń