niedziela, 12 października 2014

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i zielem czosnku

Po pierwsze przypominam o konkursie ( KLIK ) w którym możecie wygrać super książkę:)
A teraz ...

Nigdy nie kryłam się z tym że jednym z moich ulubionych pikantnych wypieków są focaccie.

Możecie zerknąć na focaccie z jeżynami i rozmarynem i solą morską , focaccie na smalcu roślinnym z rozmarynem , focaccię z czosnkiem niedźwiedzim .

A dzisiaj zapraszam na ostanie wspomnienie lata : focaccię z pomidorkami koktajlowymi i zielem czosnku.

Pomidorki koktajlowe można zastąpić innymi a czosnek szczypiorkiem ale podana kombinacja jest wyjątkowo aromatyczna:)

Niezbyt często możemy kupić czosnkowy szczypiorek ale bardzo łatwo go wyhodować samemu jak szczypiorek z cebuli.
Ma trochę inny, delikatny aromat. Jest jednym z moich ulubionych.



FOCACCIA Z POMIDORKAMI KOKTAJOWYMI I ZIELEM CZOSNKU

Składniki:

500g mąki
20g świeżych (lub opakowanie suchych) drożdży.
ok.300ml ciepłej wody
sól
łyżeczka cukru
oliwa
garść pomidorków koktajlowych
dwie łyżki posiekanego szczypiorku z czosnku



Przygotowanie:

1.Drożdże zalać szklanką letniej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.

2.Mąkę, sól, oliwę i zaczyn z drożdży wymieszać i zagnieść elastyczne , miękkie ciasto. Ewentualnie dolać wody lub dodać odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

3. Formę wysmarować oliwą i rozciągnąć ciasto na grubość ok.1 cm.

4. W równych odstępach powciskać w ciasto pomidorki koktajlowe, posypać posiekanym szczypiorkiem i odrobiną gruboziarnistej soli.. Skropić oliwą.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasto ładnie się zrumieni (ok.20 minut)

Smacznego!


1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!