środa, 22 października 2014

Focaccia dyniowa z listkami świeżej szałwi.

Jesień to warzywa.
Październik i listopad to zdecydowanie dynia.
Mała, duża, hokkaido, prowansalska , olbrzymia, makaronowa...

Dyniowe pieczywo, zupy ,gulasze, desery...

Dyniowy, karotenoidowy szał.
Bo to zagłębie beta karotenu i witamin z grupy B. Posiada także potas, fosfor i wapń:)
A wiecie że z botanicznego punktu widzenia dynia to...jagoda?:)

Uwielbiam dyniowe pieczywo.  Optymistyczne pomarańczowe, pachnące.
Połączenie dyni i świeżej szałwii zawsze było jednym z moich ulubionych.

A wy? Co najbardziej lubicie robić z dyni?:)



FOCCIA DYNIOWA Z LISTKAMI ŚWIEŻEJ SZAŁWI

Składniki;

2/3 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni hokkaido
2,5 szklanki maki pszennej
1.,5 łyżeczki suczych drożdży lub 2 duże łyżeczki świeżych
sól
łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody

dodatkowo garść świeżych listków szałwii



Przygotowanie:

1. Świeże drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem. Zostawiamy na 15 minut

2. Suche drożdże(lub zaczyn), mąkę, sól, dynię, oliwę, ew. cukier mieszamy.Dolewamy wody aż uzyskamy miękkie elastyczne ciasto. Dokładnie wyrabiamy. Ewentualnie dolewamy jeszcze wody lub dosypujemy mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3.Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

4. Ciasto rozciągamy na grubość ok.1 cm w wysmarowanej oliwą formie. Na wierzchu robimy wgłębienia i układamy w równych odstępach listki szałwii lekko dociskając. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy gruboziarnista solą.

5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok.30 minut. Focaccia powinna lekko wyrosnąć i ładnie się zrumienić.

Ponieważ dodatek dyni powoduje że ciasto jest bardziej wygodne i cięższe trzeba dodać więcej niż zwykle drożdży i poczekać aż ciasto ładnie wyrośnie:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!