wtorek, 30 września 2014

Bardzo prosty, korzenny ocet dyniowy.

Lubię octy.
Ale muszą to być dobre, aromatyczne octy. Najlepiej własnej roboty.
Używam ich do sałatek, sals, chutney'ów...musztard.
Domowo robione octy są delikatniejsze i pięknie pachną. Nie znajdziesz w nich natrętnej woni kwasu octowego znanego mi z dzieciństwa i z laboratorium.

Jesienią zaczyna królować dynia i korzenne przyprawy.
Pomarańczowy cieszy oczy a cynamon i goździki rozbudzają zmyły i rozgrzewają zmarznięte organizmy.

Podrasujmy więc nasze przetwory, sałatki i sosy cudownie pachnącym, wyjątkowo aromatycznym i bardzo prostym octem dyniowym z korzeniami.
Idealny na październik i listopad.



KORZENNY OCET DYNIOWY

Składniki:

szklanka delikatnego octu (ja użyłam domowego jabłkowego)
szklanka startej na drobnych oczkach dyni
kawałek kory cynamonu
kilka plasterków imbiru
2-3 goździki
1-2 ziarna ziela angielskiego
ewentualnie kilka jagód jałowca
Przygotowanie:

1. Do słoja wsypać dynie i dodać przyprawy. Zalać octem. Wymieszać.

2.Odstawić na 2 tygodnie do maceracji wstrząsając raz dziennie żeby dynia nie wystawała nad ocet (inaczej może spleśnieć)

3. Po dwóch tygodniach odcedzić dynię i przyprawy a płyn odstawić do sklarowania albo przefiltrować np. przez filtr do kawy.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Jaki pyszny musi być ten ocet! Ciekawe połączenie aromatycznych składników. Czasem mam wrażenie, że dobry ocet jest lepszy niż niejedno wino. Próbowałem robić ocet z jabłek ale chwila nieuwagi i niestety popsuł się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaglądałam tu wcześniej i podziwiałam to cudo nie wiedząc kto jest autorem tego fajnego bloga :) super niespodzianka ;)
    Jola

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosze mi powiedzieć, czy ktoś próbował zblendować
    dynię i pozostawić taki soso-ocet bez filtrowania?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zrobić od podstaw? Czyli nie zalewa dyni octem a wodą z cukrem i miodem?

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!