Uważam że zdecydowanie jemy za mało kiszonek.
Z olbrzymiej ilości możliwości zwykle jemy tylko kiszone ogórki albo ostatnio modne kiszone cytryny. A przecież kisić można prawie wszystko:0
Są narody w których kiszenie jest bardzo powszechne.
Zachęcam serdecznie do eksperymentów.
Kiszonki są proste i bardzo zdrowe.
Zawierają dużo witaminy C i wspaniale wpływają na odporność dbając jednocześnie o nasza florę bakteryjną.
Na początek eksperymentów proponuję kiszone pomidorki.
Ślicznie wyglądają i mają wspaniały, trudny do opisania smak:)
Po prostu trzeba zrobić i wyrobić sobie zdanie osobiście! Nie ma wyjścia:)
KISZONE POMIDORKI KOKTAJLOWE
Składniki:
pomidorki koktajlowe
koper
chrzan
czarnuszka
czosnek
sól
Przygotowanie:
1. Przygotować solankę ( 30g soli zagotować w litrze wody i ostudzić)
2.Do słoika wrzucić koper, kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu i pół łyżeczki czarnuszki.
3. Układamy pomidory.
4. Przykrywamy koprem. Zalewamy solanką, zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka dni.
Smacznego!!!
po ilu dniach takie pomidorki są już ukiszone? Miałam już dwa podejścia do kiszonych warzyw (nie licząc kapusty i ogórków) i za każdym razem wszystko lądowało w koszu. Prawdopodobnie kisiłam je za długo, bo były obrzydliwie miękkie (np. cukinia) i zbyt octowe (pomidory). Czy pasteryzujesz je jak sa już dobre?
OdpowiedzUsuń