środa, 17 września 2014

Cebularze z nasionami pokrzywy.

 
Jesień jest porą kiedy całoroczny wysiłek rośliny przynosi wreszcie efekty. Cały kraj obwieszony jest owocami i wszędzie gałązki i źdźbła uginają się od nasion.
A nasiona to skondensowane , miniaturowe życie. Ma wszystko co potrzebne aby mogła z niego wyrosnąć nowa roślinka.
Warto zachowywać, zbierać i zjadać nasionka.
Nawet tych roślin co do których z początku można by mieć wątpliwości.

Np. Nasiona pokrzywy.
Nadal wiele osób nie uznaje pokrzywy za roślinę jadalną.
A jeżeli już tak to myślą głównie o młodych listkach i pędach na zupę lub jarzynkę podobną do szpinaku.
Pokrzywa skrywa jednak jeszcze jedną wartościową część. Właśnie nasiona.
Można je zbierać od późnego lata, całą jesień a nawet zimę bo często zdarza się że zostają na roślinie nawet po opadach śniegu.

Więcej o właściwościach jej nasionek możecie przeczytać na fantastycznym blogu HERBINESS albo tutaj

Można dodawać je do ciasteczek na słono, koktajli albo tak jak ja posypywać nimi drożdżowe wypieki:)

Tradycyjnie cebularze posypuje się nasionami maku ale nasiona pokrzywy sprawdzają się wręcz rewelacyjnie. Polecam!!!




CEBULARZE Z NASIONAMI POKRZYWY

Składniki:

na ciasto:
500g mąki
ciepła woda
opakowanie suchych drożdży lub dwie łyżeczki świeżych
łyżeczka soli
łyżka cukru





na obłożenie:
pół kilo cebuli
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
2 łyżki nasion pokrzywy
oliwa

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami ( w przypadku użycia świeżych drożdży rozprowadzić je z wodzie z cukrem - ok 1/3 szklanki i zostawić na 15 minut) i wyrobić miękkie ciasto ( dodając stopniowo ok. 2/3 szklanki ciepłej wody)
Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć lekko na oliwie. Kiedy będzie już miękka dodać ocet i cukier i smażyć aż cebula się skarmelizuje. Odstawić.

3. Ciasto podzielić na równe części. Z każdej uformować kulkę a potem rozwałkować na placuszek.
Placuszki ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdym ułożyć porcję cebuli. Całość posypać nasionami pokrzywy.

4. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się ładnie zrumienią.

Smacznego!

1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!