niedziela, 24 sierpnia 2014

Lody jeżynowe na jogurcie greckim

Przyznam się wam do czegoś.
Nie przepadam za lodami.
Wolę zjeść kawałek chleba:)

Wydaje mi się jednak że jest to związane z tym, że lody które można kupić są za mało esencjonalne a jednocześnie zbyt słodkie.
Nie mają też smaków których szukam.
Te lody które wam proponuję są jednak wyjątkowo : proste, małoskładnikowe, aromatyczne, kremowe i pyszne.

Potrzebujecie tylko: foremek do lodów, dobrej jakości jogurtu greckiego (lub bałkańskiego, chodzi o to żeby był gęsty i kremowy), słodkich jeżyn i ewentualnie dla słodomaników miodu lub syropu z agawy.

Zaczynamy?:)



LODY JEŻYNOWO-JOGURTOWE

Składniki:

opakowanie jogurtu greckiego
kubek jeżyn (sprawdźcie czy są słodkie)
ewentualnie łyżka miodu lub syropu  agawy



Przygotowanie:

1. Umyte i osuszone jeżyny zmiksować z jogurtem greckim i miodem/syropem.

2. Przełożyć do foremek na lody. Wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny albo dłużej..

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. A ja lody uwielbiam! I robić i jeść. I te też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! idealne na pożegnanie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżynowych jeszcze nigdy nie jadłam, zapisuję sobie pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody powinno się jeść o każdej porze roku. Ja zrobiłem je nie dawno. W związku z brakiem świeżych jeżyn, dałem mrożone z Pińczowa, można je kupić zawsze. Lody były wspaniałe, wszystkim smakowały. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!