Uwielbiam dolmę. Jej grecką i arabską wersję.
Oczywiście z bezmięsnym farszem.
To co czyni ją tak wyjątkową i przepyszną (oprócz farszu) to winogronowe liście o charakterystycznej konsystencji i smaku.
Nie przekonywały mnie nigdy kupne słoiczki z gotowymi marynowanymi liśćmi więc postanowiłam zrobić własne, domowe z naszej ogrodowej winorośli:)
Sprawdzają się:)
Teraz mam zapas na cała zimę.
LIŚCIE WINOROŚLI W SOLANCE
Składniki:
ok 30 liści winorośli ( bierzemy duże i rozwinięte ale nie stare ciemnozielone)
0,5 litra wody
łyżeczka soli
wyparzony słoik lub słoiki
Przygotowanie:
1. Liście winogron umyć i odciąć ogonki liściowe. Podzielić na kilka kupek układając jeden na drugim. Każda kupkę zwinąć w ciasny rulonik.
2. Wodę zagotować z solą.
3. Do gorącego wyparzonego słoika/ słoików wkładać ruloniki liści i zalać gorącą wodą z solą. Można dodać ulubione przyprawy.
4. Słoik zakręcić i ustawić w garnku z wodą lub piekarniku nagrzanym do temp. 130 stopni i pasteryzować ok 15-30 minut w zależności od wielkości słoika.
5. Słoik dokręcić i postawić do góry nogami pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!!!:)
skąd czerpiesz pomysły na te zielone szaleństwa? :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
Ta grecka kuchnia nie przestaje mnie zadziwiać, a wydawało mi się że już ją znam :)
OdpowiedzUsuń