Jedzenie kwiatów cukinii przestaje powoli zadziwiać.
Dzięki programom kulinarnym i podróżom coraz częściej je kupujemy, zamawiamy i spożywamy.
Ale już niewiele osób zdaje sobie sprawę że kwiaty tak popularnej u nas w ogródkach dyni olbrzymiej i innych odmian można przygotowywać w ten sam sposób( cukinia to tak naprawdę odmiana dyni zwyczajnej). A więc smażyć, dusić, zapiekać. Na słodko i na słono.
Jeżeli macie dyniowe grządki to zerknijcie na nie teraz i upewnijcie się czy nie ma tam przypadkiem kilku pięknych pomarańczowo-zielonych kwiatów.
Jeżeli tak to pozostaje tylko sprawdzić czy są kwiatami żeńskimi czy męskimi.
Dlaczego? Jadalne są oba rodzaje kwiatów ale jeżeli chcecie mieć piękne dynie jesienią musicie zostawić kwiaty żeńskie. Większość męskich można zerwać ponieważ do zapylenia całego pola dyni wystarczy ich niewielka ilość:)
Jak je rozróżnić? Kwiaty żeńskie mają u nasady zgrubienie wielkości małej piłeczki a w środku słupek który wygląda jak woskowy gruby kwiatek. Męskie są pozbawione zgrubienia u nasady a w środku znajdziemy pręciki obsypane żółto pomarańczowym pyłkiem.
Wiemy już co i jak?
No to do dzieła!!!
KWIATY DYNI SMAŻONE W CIEŚCIE PIWNYM ( na słodko lub słono)
Składniki:
10-12 kwiatów dyni
szklanka ulubionego piwa
mąka ( biała lub pełnoziarnista)
sól
olej do smażenia
dodatkowo:
cukier puder
albo sos czosnkowo-jogurtowy: jogurt grecki, czosnek, sól, pieprz, szczypiorek
Przygotowanie:
1. Kwiaty myjemy i usuwamy pręciki ( są gorzkie)
2. Do mąki wlewamy piwo i mieszamy aż uzyskamy konsystencję podobną do ciasta na naleśniki ( ciasto, kiedy wkładamy do niego łyżkę powinno wolno z niej spływać ale zostawiać równą warstwę)
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kiedy będzie gorący (kropla ciasta upuszczona na olej będzie skwierczeć) zanurzamy kolejno kwiaty w cieście i ostrożnie kładziemy na olej. Smażymy z obu stron na złoto. Osączamy na papierowych ręcznikach.
4. Podajemy gorące posypane cukrem pudrem jeżeli lubimy na słodko albo z sosem czosnkowym (na słono)
Aby zrobić sos czosnkowy mieszamy jogurt, posiekany szczypiorek, zmiażdżony czosnek i przyprawy.
Jeżeli decydujemy się na wersję słodką do ciasta możemy dodać nieco cukru albo cynamon.
W przypadku wersji słonej możemy zdecydować się np. na mielony kumin albo inne ulubione przyprawy.
Smacznego!!!
Uwielbiam kwiaty dyni! Najbardziej nadziewane :)
OdpowiedzUsuńnadziewane ryżem i orzeszkami pinii to moje najulubieńsze kwiatowe danie. muszę koniecznie spróbować ich w cieście piwnym! pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń