poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Letnia sałatka cytrynowa z jeżynami

Zwykle jeżyny nie kojarzą się z daniami słonymi.
Przyznam że i ja najczęściej pożeram je po prostu w stanie naturalnym i rzadko kiedy mają szansę być przerobione na coś bardziej skomplikowanego.
Zachęcam jednak aby od czasu do czasu wykazać się silną wolą i zrobić z nich nietypowe danie.
Sałatkę, focaccię, chutney...ich słodko-kwaśny smak i charakterystyczny zapach wspaniale łączy się również z pikantnymi dodatkami.

Jeżeli ostrożnie podchodzicie do tego pomysłu dobrym początkiem może być prosta, kilkuskładnikowa sałatka.



LETNIA SAŁATKA CYTRYNOWA Z JEŻYNAMI

Składniki:

dwie-trzy garście mieszanki ulubionych, raczej łagodnych sałat ( masłowej, roszponki, szpinaku itp. )
garść umytych jeżyn
skórka i sok z połowy cytryny
oliwa
czerwony pieprz
sól



Przygotowanie:

1. Sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i układamy na półmisku.

2. Jeżyny rozsypujemy na liściach.

3. Kilka ziaren czerwonego pieprzu rozcieramy w moździerzu i posypujemy sałatkę.

4. Z połowy umytej i sparzonej cytryny ścieramy skórkę (od razu nad sałatką)

5. Z soku z cytryny, oliwy i soli robimy lekki sos i polewamy nim całość.

Podajemy od razu.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda :)
    Focaccia z jeżynami mówisz...? Ten pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!