Zwykle jeżyny nie kojarzą się z daniami słonymi.
Przyznam że i ja najczęściej pożeram je po prostu w stanie naturalnym i rzadko kiedy mają szansę być przerobione na coś bardziej skomplikowanego.
Zachęcam jednak aby od czasu do czasu wykazać się silną wolą i zrobić z nich nietypowe danie.
Sałatkę, focaccię, chutney...ich słodko-kwaśny smak i charakterystyczny zapach wspaniale łączy się również z pikantnymi dodatkami.
Jeżeli ostrożnie podchodzicie do tego pomysłu dobrym początkiem może być prosta, kilkuskładnikowa sałatka.
LETNIA SAŁATKA CYTRYNOWA Z JEŻYNAMI
Składniki:
dwie-trzy garście mieszanki ulubionych, raczej łagodnych sałat ( masłowej, roszponki, szpinaku itp. )
garść umytych jeżyn
skórka i sok z połowy cytryny
oliwa
czerwony pieprz
sól
Przygotowanie:
1. Sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i układamy na półmisku.
2. Jeżyny rozsypujemy na liściach.
3. Kilka ziaren czerwonego pieprzu rozcieramy w moździerzu i posypujemy sałatkę.
4. Z połowy umytej i sparzonej cytryny ścieramy skórkę (od razu nad sałatką)
5. Z soku z cytryny, oliwy i soli robimy lekki sos i polewamy nim całość.
Podajemy od razu.
Smacznego!!!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFocaccia z jeżynami mówisz...? Ten pomysł mi się podoba :)