Przyznam się wam do czegoś.
Nie przepadam za lodami.
Wolę zjeść kawałek chleba:)
Wydaje mi się jednak że jest to związane z tym, że lody które można kupić są za mało esencjonalne a jednocześnie zbyt słodkie.
Nie mają też smaków których szukam.
Te lody które wam proponuję są jednak wyjątkowo : proste, małoskładnikowe, aromatyczne, kremowe i pyszne.
Potrzebujecie tylko: foremek do lodów, dobrej jakości jogurtu greckiego (lub bałkańskiego, chodzi o to żeby był gęsty i kremowy), słodkich jeżyn i ewentualnie dla słodomaników miodu lub syropu z agawy.
Zaczynamy?:)
LODY JEŻYNOWO-JOGURTOWE
Składniki:
opakowanie jogurtu greckiego
kubek jeżyn (sprawdźcie czy są słodkie)
ewentualnie łyżka miodu lub syropu agawy
Przygotowanie:
1. Umyte i osuszone jeżyny zmiksować z jogurtem greckim i miodem/syropem.
2. Przełożyć do foremek na lody. Wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny albo dłużej..
Smacznego!!!
A ja lody uwielbiam! I robić i jeść. I te też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmniam! idealne na pożegnanie lata :)
OdpowiedzUsuńJeżynowych jeszcze nigdy nie jadłam, zapisuję sobie pomysł:)
OdpowiedzUsuńLody powinno się jeść o każdej porze roku. Ja zrobiłem je nie dawno. W związku z brakiem świeżych jeżyn, dałem mrożone z Pińczowa, można je kupić zawsze. Lody były wspaniałe, wszystkim smakowały. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń