sobota, 15 marca 2014

Kremowa zupa z marchwi i dyni piżmowej na mleku kokosowym

To jedna z przyjemniejszych dyniowych zup jakie robiłam...słodko-pikantna, kremowa, aromatyczna.
Mleczko kokosowe sprawia że jest aksamitna w smaku a curry i kolendra dodaje aromatu.
Zdecydowanie polecam do wypróbowania.
Każdy ma swoją ulubioną wersję zupy dyniowej a ta jest bardzo wysoko na mojej osobistej liście:)



ZUPA Z MARCHWI I DYNI PIŻMOWEJ NA MLEKU KOKOSOWYM

Składniki:

mała dynia piżmowa
2-3 średniej wielkości marchewki
2 ziemniaki
mała cebula
puszka mleka kokosowego
3 szklanki bulionu warzywnego
ok. łyżeczki curry  proszku
sól,pieprz
świeża kolendra
olej do smażenia



Przygotowanie:

1.Dynię przekrój, usuń nasiona, obierz i pokrój na kawałki.

2. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w plastry.

3.Cebulę obierz i pokrój w piórka.

4. Warzywa  podsmaż krótko na niewielkiej ilości oleju, zalej bulionem , dodaj curry w proszku i gotuj do miękkości.

5. Dodaj puszkę mleka kokosowego i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Zmiksuj na krem.

6. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z siekaną kolendrą.

Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Wlasnie zajadam zupke z Twojego przepisu I najesc sie nie moge, super, dlugo tak dobrej zupy z dyni nie jafkam.Dziekuje I pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!