poniedziałek, 10 marca 2014

Ziemniaczane mille-feuille

Na pewno już pisałam że uwielbiam sałatki ziemniaczane więc nie tylko się powtarzam ale i przynudzam.

Dzisiaj proponuję bardzo smaczną wariację  na jej temat z różnymi rodzajami ziemniaków
Bardzo dekoracyjną, smaczną i prostą.
Jedyne w co warto zainwestować to kupić dwa-trzy rodzaje ziemniaków.
Przekonacie się że każda odmiana ma swój własny smak i konsystencję co nada sałatce ciekawego wymiaru.

Nazwa nawiązuje do warstwowego francuskiego deseru. Oczywiście tu jest zastosowana z przymrużeniem oka;)



ZIEMNIACZANE MILLE-FEUILLE

Składniki:

600g ziemniaków ( różnych odmian, np. fioletowe, żółte, czerwone)
3-4 łyżki oliwy
2 pomidory
kilka gałązek tymianku
pół pęczka szczypiorku
sól
świeżo mielony czarny pieprz




Przygotowanie:

1.Umyte ziemniaki gotuj ok 12-15 minut tak żeby były podgotowane ale nie za miękkie.

2. Odstaw do przestygnięcia a następnie pokrój na plasterki o grubości 5 mm (możesz je wcześniej obrać, ja tego nie robię)

3.Posmaruj plasterki oliwą, posyp pieprzem i solą i piecz  kilka minut na grillu albo w piekarniku w temp. ok.200 stopni aż ładnie się zrumienią.

4. Tymianek i szczypiorek posiekaj

5. Pomidora umyj , usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.

6. Układaj plasterki różnych odmian ziemniaków na przemian. Posyp całość tymiankiem i szczypiorkiem, udekoruj pomidorem. Można doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Albo skropić octem balsamicznym.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!