piątek, 14 marca 2014

Marcepanki z orzechem włoskim i gorzką czekoladą (Marzapane con le noci)

To bardzo proste pralinki.
Potrzebujecie tylko trzech składników i odrobiny czasu żeby zrobić coś pysznego...świetnie wyglądającego...na prezent dla kogoś...na poprawę humoru dla siebie:)

To co?
Zaczynamy?



MARCEPANKI Z ORZECHEM WŁOSKIM I GORZKĄ CZEKOLADĄ
(przepis pochodzi z książki" Desery ,porady cukiernika" Giovanni Pina)

Składniki:

20 połówek orzecha włoskiego
150g marcepanu
50g gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

1.Podziel marcepan na 20 części i z każdej utocz kulkę. Przyklej do płaskiej powierzchni połówki orzecha włoskiego.

2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Maczaj dolną część pralinki w czekoladzie i odłóż na papier do pieczenia albo matę silikonową do zastygnięcia.

3. Kiedy czekolada dobrze zastygnie, za pomocą widelca odciśnij dekoracyjny wzór na masie marcepanowej.

To wszystko!!!

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. a można na wynos? wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, śliczne! I ja tez poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a z kąpieli czekoladowej, to pewnie palcami wyjmować

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma takiej potrzeby bo nie topią się w czekoladzie w całości. Wystarczy zanurzyć dolną część czekoladki. Każdy da sobie radę.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!