Wiosną aż chce się robić kolorowe, energetyczne jedzenie.
Ostatnio mam fantazję na kolor ...właśnie nie zielony :) tylko ŻÓŁTY
Szczęśliwie nabyłam ostatnio żółtą soczewicę.
Dodałam żółtą paprykę i kurkumę.
Powstała piękna, żółciutka, prosta i przepyszna pasta do chleba, pity, tortilli:)
Warto zrobić:)
Jeżeli nie macie żółtej soczewicy możecie użyć innej, najlepiej czerwonej i oczywiście innych papryk, jednak wtedy pasta nie będzie miała tak uroczego koloru.
PASTA Z ŻÓŁTEJ SOCZEWICY Z PAPRYKĄ I KUMINEM
Składniki:
2/3 szklanki suchej żółtej soczewicy
jedna spor żółta papryka
cebula
2-3 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki mielonego kuminu
sól i pieprz
oliwa
Przygotowanie:
1. Soczewicę wypłukać ,zalać wodą i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić.
2. Cebulę i paprykę obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilę.
3. Soczewicę, paprykę, czosnek, cebulę i przyprawy zmiksować na gładka pastę.
Dodać do smaku sól, pieprz i ewentualnie trochę oliwy. Wymieszać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!