środa, 26 marca 2014

Pasta z żółtej soczewicy z papryką i kuminem.

Wiosną aż chce się robić  kolorowe, energetyczne jedzenie.
Ostatnio mam fantazję na kolor ...właśnie nie zielony :) tylko ŻÓŁTY

Szczęśliwie nabyłam ostatnio żółtą soczewicę.
Dodałam  żółtą paprykę i kurkumę.

Powstała piękna, żółciutka, prosta i przepyszna pasta do chleba, pity, tortilli:)

Warto zrobić:)

Jeżeli nie macie żółtej soczewicy możecie użyć innej, najlepiej czerwonej i oczywiście innych papryk, jednak wtedy pasta nie będzie miała tak uroczego koloru.



PASTA Z ŻÓŁTEJ SOCZEWICY Z PAPRYKĄ I KUMINEM

Składniki:

2/3 szklanki suchej żółtej soczewicy
jedna spor żółta papryka
cebula
2-3 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki mielonego kuminu
sól i pieprz
oliwa



Przygotowanie:

1. Soczewicę wypłukać ,zalać wodą i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić.

2. Cebulę i paprykę obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilę.

3. Soczewicę, paprykę, czosnek, cebulę i przyprawy zmiksować na gładka pastę.
Dodać do smaku sól, pieprz i ewentualnie trochę oliwy. Wymieszać.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!