sobota, 6 sierpnia 2011

Babeczki cukiniowe z limonkowym lukrem

Po pewnym rozczarowaniu  tortem botwinkowym postanowiłam szybko odczarować warzywka w wypiekach i wzięłam sie za  upatrzone od dawna babeczki z cukinią.
I to był bardzo dobry wybór!
Są wilgotne ale nie zbite...delikatne z lekkim orzechowym posmakiem..nie za słodkie z aromatycznym lukrem.
Dla mnie ideał:)
I powiem nieskromnie że nie tylko dla mnie...dostałam bardzo pozytywne informacje zwrotne więc polecam z całym entuzjazmem i przekonaniem:)


Przepis pochodzi z książki:"BABECZKI, nowa kuchnia włoska" -Gazeta wyborcza.


BABECZKI CUKINIOWE Z LIMONKOWYM LUKREM

składniki:

ciasto:
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100g brązowego cukru
szczypta soli
łyżeczka skórki startej z limonki
75g orzechów włoskich, posiekanych(  ja dałam 120g i  rozbiłam je w moździeżu)
180g rodzynek(pominęłam)
2 duże jajka
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki soku z limonek
1/4 szklanki mleka(ja dałam 1/3 szklanki)
200g startej drobno cukinii
dodatkowo masło do wysmarowania foremek

Lukier:
150g cukru pudru
łyżka soku z limonki
łyżeczka skórki startej z limonki
90g śmietankowego serka

Przygotowanie:

1.Suche składniki( czyli mąkę,sól,proszek do pieczenia,sodę,cukier,skórkę z limonki i orzechy) wsypałam do miski
2.Mokre(jajka,sok z limonki,mleko i olej) ucierałam mikserem aż do uzyskania gładkiej masy)
3.Połączyłam suche i mokre składniki i krótko wymieszałam( to ważne...musza zostać grudki. Za długie i dokadne mieszanie sprawi że babeczki wyjdą gliniaste)
4.Ciasto nakładałam do foremek do 2/3 ich wysokości i piekłam ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach.

5.Składniki na lukier ucierałam aż uzyskał gęstą kremową konsystencję. Udekorowałam przestudzone babeczki.



Smacznego!!!
Dam głowę że znikną równie szybko co u mnie!

21 komentarzy:

  1. Chyba mam jakąś cukinię w szafce, chm... Ciekawe co na takie babeczki powiedzą moi domownicy :) Wygladają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie - cukinia i limonka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To brzmi całkiem ciekawie :) i ten limonkowy lukier... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, niezłe! Nigdy nie jadłam babeczek z cukinią!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne!Lubię wypieki z cukinią tak samo jak z dynią czy marchewką.
    U mnie tez cukiniowo,choć wytrawnie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię cukinię w słodkich wypiekach. Niedawno robiłam brownie z nią w roli głównej. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek cukiniowy znam, ale babeczki i do tego z lukrem to dla mnie nowa ciekawostka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Orzechy i cukinia to jest to! Limonka też się zmieści:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podziwiam Twoje warzywno-słodkie eksperymenty:) Babeczki wyszły śliczne-może wreszcie się przekonam do wypróbowania cukinii w takiej wersji:) Lukier uważam za idealne dopełnienie:)Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. o ja cię, cukiniowych wypieków jeszcze nie próbowałam! Wyglądają uroczo!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe połączenie smaków i jakie efektowne babeczki :) Lubię takie zminiaturyzowane ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio cukinię przetwarzam w hurtowych wręcz ilościach, ale na słodko jeszcze jej nie próbowałam. A zdjęcie wręcz krzyczy, że trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te cukiniowe babeczki bardzo fajne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty to zawsze wymyślisz ciekawe zestawienie smakowe...mam cukinie...do dzieła:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne są i ta cukinia ,no bardzo smaczny pomysł miałaś,zresztą jak zwykle:)

    OdpowiedzUsuń
  17. warzywa w słodkościach to na razie dla mnie teren nieodkryty, ale może kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!