Ubóstwiam arabską kuchnię.
Uwielbiam arabskie zupy:)
To jedna z moich ulubionych.
Z charakterystycznym zestawem przypraw m.in. kminem i cynamonem(tak,tak)...
Z kategorii pożywnych,gęstych zastępujących dwudaniowy obiad...
W oryginale jest jeszcze z cieciorką ale ja zwykle dodaję tylko to co mam aktualnie na stanie. Raz jest to cieciorka i fasola a innym razem soczewica i szpinak...nie ujmuje jej to smaku.
Przepis wygrzebany z książki Kuchnia Arabska z serii :podróże kulinarne-tradycje,smaki,potrawy.(Rzeczpospolita) odrobinę zmieniony przez moja skromną osobę:P
Przepyszna!
Arabska zupa z soczewicy,fasoli i szpinaku.
składniki:
oliwa
1 cebula posiekana( w oryginale czerwona...ja dodaję jaką mam)
2 posiekane zabki czosnku(daję zawsze więcej)
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu(ważny chociaż nietypowy dla nas składnik, jeżeli nie dodamy za dużo nada wyjatkowego aromatu daniu)
1 puszka czerwonej fasoli(osączonej)
1-1,5 szklanki brązowej soczewicy( w oryginale jest czerwona ale można też zastapić zieloną albo czarną)
ewentualnie: puszka cieciorki(wtedy dodajemy tylko połowę soczewicy)
5 szklanek bulionu warzywnego
1/4 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki świeżej posiekanej mięty
1/2 kg posiekanego szpinaku
sól
Przygotowanie:
1.Rozgrzej oliwę w garnku.Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy i podsmażaj aż całość zacznie bosko pachnieć, cebula będzie miękka a czosnek zrumieniony ale nie mocno(bo zgorzknieje)
2.Dodaj soczewicę, (ewentualnie ciecierzycę), fasolę,bulion i mietę.
3.Gotuj na małym ogniu przykrywszy pokrywką aż soczewica będzie miękka.Zajmie to ok.20-30 minut.
4. Dodaj sok z cytryny a po chwili dorzuć szpinak.
5.Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Posól do smaku.
Smacznego!!!
Nie jadłam nigdy zupy z dodatkiem szpinaku, to dla mnie nowość:) Chętnie się przekonam jak smakuje:) Miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, bo też lubię arabskie przyprawy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
zupelnie nie znam arabskiej kuchni, a ta zupa niezmiernie mnie kusi. Połączenie tylu roznych smakow jest bardzo intrygujące...pozdrowionka serdeczne.
OdpowiedzUsuńsuper wygląda...;) uwielbiam kuchnie arabską;)więc zupka by mi smakowała;)
OdpowiedzUsuńZestawienie zaskakujące jak dla mnie - ale chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńsoczewica jest the best:)
OdpowiedzUsuńOo to prawdziwie energetyczna zupa, na pewno stawia na nogi w różnych okolicznościach : podczas przeziębienia, czy na kaca :)
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki, moje kubki smakowe byłyby bardzo zadowolone ;)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o kuchnię arabską jestem zielona, ale ta zupka musi pysznie smakować;)
OdpowiedzUsuńEH AZ ŻAL BIERZE ZE NIE MOGĘ FASOLI :(
OdpowiedzUsuń