niedziela, 21 sierpnia 2011

Arabska zupa z soczewicy, fasoli i szpinaku.

Ubóstwiam arabską kuchnię.
Uwielbiam arabskie zupy:)

To jedna z moich ulubionych.
Z charakterystycznym zestawem przypraw m.in. kminem i cynamonem(tak,tak)...
Z kategorii pożywnych,gęstych zastępujących dwudaniowy obiad...
W oryginale jest jeszcze z cieciorką ale ja zwykle dodaję tylko to co mam aktualnie na stanie. Raz jest to cieciorka i fasola a innym razem soczewica i szpinak...nie ujmuje jej to smaku.

Przepis wygrzebany z książki Kuchnia Arabska z serii :podróże kulinarne-tradycje,smaki,potrawy.(Rzeczpospolita) odrobinę zmieniony przez moja skromną osobę:P

Przepyszna!


Arabska zupa z soczewicy,fasoli i szpinaku.

składniki:
oliwa
1 cebula posiekana( w oryginale czerwona...ja dodaję jaką mam)
2 posiekane zabki czosnku(daję zawsze więcej)
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu(ważny chociaż nietypowy dla nas składnik, jeżeli nie dodamy za dużo nada wyjatkowego aromatu daniu)

1 puszka czerwonej fasoli(osączonej)
1-1,5 szklanki brązowej soczewicy( w oryginale jest czerwona ale można też zastapić zieloną albo czarną)
ewentualnie: puszka cieciorki(wtedy dodajemy tylko połowę soczewicy)

5 szklanek bulionu warzywnego
1/4 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki świeżej posiekanej mięty
1/2 kg posiekanego szpinaku
sól

Przygotowanie:

1.Rozgrzej oliwę w garnku.Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy i podsmażaj aż całość zacznie bosko pachnieć, cebula będzie miękka a czosnek zrumieniony ale nie mocno(bo zgorzknieje)
2.Dodaj soczewicę, (ewentualnie ciecierzycę), fasolę,bulion i mietę.
3.Gotuj na małym ogniu przykrywszy pokrywką aż soczewica będzie miękka.Zajmie to ok.20-30 minut.
4. Dodaj sok z cytryny a po chwili dorzuć szpinak.
5.Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Posól do smaku.



Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy zupy z dodatkiem szpinaku, to dla mnie nowość:) Chętnie się przekonam jak smakuje:) Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować, bo też lubię arabskie przyprawy!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. zupelnie nie znam arabskiej kuchni, a ta zupa niezmiernie mnie kusi. Połączenie tylu roznych smakow jest bardzo intrygujące...pozdrowionka serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygląda...;) uwielbiam kuchnie arabską;)więc zupka by mi smakowała;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zestawienie zaskakujące jak dla mnie - ale chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie i syto.. będę musiała kiedyś wypróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo to prawdziwie energetyczna zupa, na pewno stawia na nogi w różnych okolicznościach : podczas przeziębienia, czy na kaca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie smaki, moje kubki smakowe byłyby bardzo zadowolone ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli chodzi o kuchnię arabską jestem zielona, ale ta zupka musi pysznie smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  10. EH AZ ŻAL BIERZE ZE NIE MOGĘ FASOLI :(

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!