Ważne są dłonie które przygotowują posiłek i dłonie które tworzą wszystko wokół Ciebie. Ważne są pozytywne uczucia z którymi podchodzisz do obu tych rzeczy...
poniedziałek, 10 listopada 2014
Zupa krem z dyni z wędzoną papryką i pieprzem syczuańskim.
Jeżeli jeszcze nie odkryliście wędzonej papryki dla waszej kuchni to koniecznie trzeba to nadrobić.
To jedna z moich ulubionych przypraw.
Pochodzi z Hiszpanii gdzie paprykę jako taką przygarnięto radośnie od razu po odkryciu że istnieje:)
Można ją dostać w trzech odmianach: słodkiej, półsłodkiej (bittersweet) i ostrej.
Proces produkcji polega na suszeniu poprzez wędzenie w dymie z drewna dębu a następnie mielenie gotowego produktu.
Jest bardzo charakterystycznym smakiem w hiszpańskiej kuchni. Używa jej się m.in. do wyrobu chorizo.
Można ją dodawać do ryb, mięs, gulaszy, ziemniaków, zup i warzyw strączkowych.
Ja nie wyobrażam sobie bez niej kuchni.
Pierogów z czerwonej soczewicy ( klik ) czy past do pieczywa i gulaszy warzywnych.
A także zup.
Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, bardzo aromatyczną zupę z dyni piżmowej (butternut squash)- Cucurbita moschata o aksamitnym miąższu idealnym do tego celu.
Rozpoznacie ją po kształcie. Wygląda jak wielka gruszka rozdęta na dole z jasną gładką skórką.
Jednak jeżeli nie możecie jej dostać nada się każda inna.
Całość doprawiona jest pieprzem syczuańskim który można zastąpić czarnym lub długim.
ZUPA KREM Z DYNI Z WĘDZONĄ PAPRYKA I PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM
Składniki:
Miąższ z dyni piżmowej pokrojony w kostkę (ok. 2-3 szklanek)
3-4 ząbki czosnku
jedna mała cebula
2-3 ziemniaki
marchewka
oliwa
sól
wędzona słodka papryka
świeżo utłuczony pieprz syczuański (lub czarny)
woda lub bulion warzywny.
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku aż się zeszkli.
2. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chwilę podsmażamy.
3. Dodajemy dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki i zalewamy bulionem lub wodą.
4. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy wędzoną papryką, pieprzem, i solą do smaku. Miksujemy.
5. Podajemy gorącą posypaną odrobiną papryki, pieprzu i polaną cienką strużką oliwy z oliwek.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam krem z dyni, a zaciekawił mnie ten pieprz syczuańki- jaki jest w smaku?
OdpowiedzUsuńWędzoną paprykę zawsze mam w domu, nie dodawałam do dyniowej zupy, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń