W Nowy Rok po obiedzie vasilopita jest krojona przez najstarszą osobę w rodzinie (mężczyznę) a następnie jej kawałki rozdawane są zgodnie ze starszeństwem.
To smaczne ciasto dobre nie tylko na nowy rok ale i do codziennej popołudniowej herbatki lub filiżanki kawy.
Ja oczywiście zmodyfikowałam przepis tak żeby nie zawierał ani jajek ani mleka krowiego.
Pewnie w związku z tym nie jest to prawdziwa vasilopita. Jest jednak bardzo smaczna.
Nie ma również monetki tylko migdał. Dbamy o nasze zęby;)
WEGAŃSKA VASILOPITA
Składniki:
1/2 kubka margaryny roślinnej
2/3 kubka drobnego cukru trzcinowego
2 kubki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
3 kubki maki
dwie łyżki maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka i sok z jednej pomarańczy (oddzielnie)
skórka z jednej cytryny
łyżeczka przyprawy mahlep (niekoniecznie)
pół kubka mielonych migdałów lub orzechów
dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/4 szklanki wody
Przygotowanie;
1. Mąkę, mąkę kukurydzianą przesiewamy, łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia, solą, mahlepem, startymi skórkami cytrusowymi i zmielonymi migdałami.
2. Siemię zalewamy wodą i mieszamy, odstawiamy.
3.Do mleka dolewamy sok z pomarańczy.
4. Margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem aż masa stanie się puszysta (parę dobrych minut to trwa)
5. Do utartej masy dodajemy siemię, nadal miksując a potem na przemian mleko z sokiem i mąkę z pozostałymi składnikami.
6.Gładką masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Nie zapomnijcie wcisnąć do ciasta migdała i wygładzić wierzch :)
7. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
8. Gotowe ciasto możemy polukrować, posypać grubo cukrem pudrem, polać polewa czekoladową. Wedle gustu:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!