środa, 4 lutego 2015

Rewelacyjny hummus z fasolki mung

Fasolka mung...gładkie zielone ziarenka pełne uroku.
Lubię przesypywać je w palcach zanim wsypię je do garnka...
Po arabsku mash.



Bogata w wapń, potas, fosfor i kwas foliowy.
Dobre źródło białka.

Dzisiaj proponuję fasolkę mung w trochę innej postaci. Idealnej dla hummusożerców szukających odmiany.
I dla wielbicieli past z roślin strączkowych.

Łatwa, prosta, smaczna, zdrowa...więcej zalet odkryjecie sami:)






HUMMUS Z FASOLKI MUNG

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej fasolki mung plus kilka łyżek wody z gotowania fasolki (fasolkę namocz kilka godzin w zimnej wodę, odlej ją zalej nową i gotuj aż zmięknie)
2-3 łyżki pasty tahini
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny ( lub ulubionego octu np. balsamicznego)
sól, pieprz
pół łyżeczki mielonego sumaka(niekoniecznie)



Przygotowanie:

1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do fasolki.
Wrzuć pastę tahini, oliwę i połowę soku z cytryny. Zmiksuj na gładką pastę.

2. Posmakuj i dopraw solą, pieprzem, sumakiem, sokiem z cytryny. Zmiksuj. Gdyby pasta wyszła za gęsta dodaj kilka łyżek wody z gotowania fasolki i ponownie zmiksuj

Smacznego!





2 komentarze:

  1. a czemu ta pasta nie jest zielona? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdo, dlatego że tak naprawdę fasolka mung ma zieloną tylko skórkę a wnętrze jest kremowe:)
    Po zmiksowaniu przeważa kolor środka fasolki.
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!