Kiedy nie mam za wiele czasu tak jak ostatnio...kiedy mam ochotę na pyszne małe coś...zwykle wybieram małe bułeczki z ciasta przypominajacego to na pizzę.
A że kocham suszone pomidory(i miłość tę rozprzestrzeniam gdzie tylko mogę) często są to bułeczki z pomidorami właśnie.
Sposób zawijania bułeczek podpatrzyłam na blogu u Kasi(klik) -zresztą bułeczki czosnkowe w jej wykonaniu to czysta poezja:)
Składniki:
pół kilo mąki
opakowanie drożdży liofilizowanych
pół łyżeczki soli
parę łyżek oliwy
ciepła(ale nie gorąca)woda
suszone pomidory-ok.200g(ilość zależy tak naprawdę od gustu)
(najlepiej z oleju słonecznikowego)suche trzeba wczesniej namoczyć w oliwie
ew. inne przyprawy do smaku
i jajko(lub żółtko)do posmarowania bułeczek(ale nie jest bezwzględnie konieczne)
Przygotowanie:
1.Makę,drożdże,sól(ewentualne inne przyprawdy ) mieszamy dokładnie w dużej misce.
2.Suszone pomidory kroimy w małą kostkę i dodajemy razem z oliwą do suchych składników.
3.Dolewamy tyle ciepłej wody żeby utworzyło się miękkie,elastyczne ciasto(różna ilość w zależności od typu użytej mąki).
4. Wyrabiamy dokładnie przez parę minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia(ok. 1godziny).
5.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich jeszcze na 3(powinno wyjść 12 kawałków ciasta)
6.Każdą część ciasta rozwałkowujemy w dłoniach tak żeby utworzyła wałeczek po czym zawijamy go w supełek a jego końce zawijamy(jeden na górę drugi pod spód bułeczki) Podobnie postępujemy z resztą ciasta.
7.Gotowe bułeczki układamy na posmarowanej oliwą (lub wyłożoną papierem do pieczenia) blasze, smarujemy jajkiem(możemy posypać ulubioną przyprawą np. oregano lub startym serem) i zostawiamy do wyrośnięcia(ok.30 minut).
8. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni( ja piekę z termoobiegiem) przez ok. 15 minut aż do miłego oku zrumienienia.
Smacznego!!!
Podoba mi się pomysł na takie malutkie bułeczki!
OdpowiedzUsuńZajadasz je same jako przekąskę czy może z jakimiś dodatkami?
Pyszne bułeczki. Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Bułeczki intensywnie pachnące, wytrawne, moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, pewnie smakują jeszcze lepiej! ;)
OdpowiedzUsuńTwoje bułeczki wyglądają przepysznie. Po weekendzie koniecznie je wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńProste i szybkie, idealne na sobotnie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńBułeczki są śliczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzenie na jeden kęs.
Tylko masło i uczta królów.
Pozdrowienia!
Pyszne! Poczęstuję się:)
OdpowiedzUsuńŁał! Ale fajne :-)Jestem ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńPełnych radości i magii Świąt Bożego Narodzenia!:)
OdpowiedzUsuńWesołych, ciepłych i uśmiechniętych świąt Trzcinko! :)
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńznam i smakuję bardzo :) bułeczki są idealne same z siebie :)
OdpowiedzUsuń