wtorek, 13 grudnia 2011

Łatwe minibułeczki z suszonymi pomidorami

Kiedy nie mam za wiele czasu tak jak ostatnio...kiedy mam ochotę na pyszne małe coś...zwykle wybieram małe bułeczki z ciasta przypominajacego to na pizzę.

A że kocham suszone pomidory(i miłość tę rozprzestrzeniam gdzie tylko mogę) często są to bułeczki z pomidorami właśnie.



Sposób zawijania bułeczek podpatrzyłam na blogu u Kasi(klik) -zresztą bułeczki czosnkowe w jej wykonaniu to czysta poezja:)

Składniki:

pół kilo mąki
opakowanie drożdży liofilizowanych
pół łyżeczki soli
parę łyżek oliwy
ciepła(ale nie gorąca)woda
suszone pomidory-ok.200g(ilość zależy tak naprawdę od gustu)
(najlepiej z oleju słonecznikowego)suche trzeba wczesniej namoczyć w oliwie

ew. inne przyprawy do smaku
i jajko(lub żółtko)do posmarowania bułeczek(ale nie jest bezwzględnie konieczne)

Przygotowanie:
1.Makę,drożdże,sól(ewentualne inne przyprawdy ) mieszamy dokładnie w dużej misce.
2.Suszone pomidory kroimy w małą kostkę i dodajemy razem z oliwą do suchych składników.
3.Dolewamy tyle ciepłej wody żeby utworzyło się miękkie,elastyczne ciasto(różna ilość w zależności od typu użytej mąki).
4. Wyrabiamy dokładnie przez parę minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia(ok. 1godziny).
5.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich jeszcze na 3(powinno wyjść 12 kawałków ciasta)
6.Każdą część ciasta rozwałkowujemy w dłoniach tak żeby utworzyła wałeczek po czym zawijamy go w supełek a jego końce zawijamy(jeden na górę drugi pod spód bułeczki) Podobnie postępujemy z resztą ciasta.
7.Gotowe bułeczki układamy na posmarowanej oliwą (lub wyłożoną papierem do pieczenia) blasze, smarujemy jajkiem(możemy posypać ulubioną przyprawą np. oregano lub startym serem) i zostawiamy do wyrośnięcia(ok.30 minut).



8. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni( ja piekę z termoobiegiem) przez ok. 15 minut aż do miłego oku zrumienienia.



Smacznego!!!

13 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł na takie malutkie bułeczki!
    Zajadasz je same jako przekąskę czy może z jakimiś dodatkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułeczki. Bardzo lubię:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki intensywnie pachnące, wytrawne, moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie, pewnie smakują jeszcze lepiej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje bułeczki wyglądają przepysznie. Po weekendzie koniecznie je wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i szybkie, idealne na sobotnie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki są śliczne!
    Uwielbiam takie jedzenie na jeden kęs.
    Tylko masło i uczta królów.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne! Poczęstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łał! Ale fajne :-)Jestem ciekawa jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  10. Pełnych radości i magii Świąt Bożego Narodzenia!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wesołych, ciepłych i uśmiechniętych świąt Trzcinko! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. znam i smakuję bardzo :) bułeczki są idealne same z siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!