wtorek, 6 grudnia 2011

Ekspresowe makowe małe co nieco:)

Czasem człowiek ma bardzo niewiele czasu ale chciałby podać coś naprawdę dobrego.

Przed świętami jest mnóstwo takich okazji:

Pracowa,szkolna,studencka wigilia...
Przedświąteczne spotkania w gronie przyjaciół...
Organizacyjne rodzinne posiadówy...

A i w święta chcemy czasem coś i nowego i w świątecznym charakterze...

Te wszystkie wymagania spełnia genialna w swej prostocie przekąska-ciasteczko na którą przepis znalazłam w grudniowej Kuchni( czasopismo Kuchnia 12.2011 str.56 pt.Ciasteczka Makowe)



Składniki:
Gotowe ciasto francuskie
Gotowa masa makowa
ew.mielone migdały lub orzechy
ew. kieliszek wódki
1 żółtko z łyżką mleka


Ja troszkę zmieniłam przepis ponieważ do mojej gotowej masy makowej dodałam mielone migdały,orzechy i łyżeczke cynamonu.Wzmocniłam ją też odrobiną alkoholu...ale wszystkie te kroki nie są absolutnie potrzebne. Zrezygnowałam też z polewania gotowych ciasteczek miodem...wydawało mi się że i tak są wystarczająco słodkie.
Posmarowałam  płat ciasta żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka..chciałam mieć pewność że masa makowa nie odlepi mi się od ciasta i nie wykruszy po upieczeniu.

Przygotowanie:
Płat ciasta francuskiego smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem...na tym rozsmarowujemy gotową masę makową.
Całość zwijamy w ciasny rulonik i tniemy na ok.0,5 cm plasterki.
Plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.



Smacznego!!!

16 komentarzy:

  1. Właśnie na te ciasteczka czeka moje ciasto francuskie w zamrażalniku. Jeszcze tylko muszę kupić masę makową :) Trzcinowisko dzięki za inspirację!!! Makowe ciasteczka na święta jak znalazł.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście prosta sprawa:) I na pewno świetnie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małe co nieco wygląda pysznie!
    Idealnie pasuje na przedświąteczny czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Otwieram pierwszy raz, piękne zachęcające słowa w nagłówku :)
    Chętnie bym takie zjadła :)
    Idą święta, w końcu, tyle czekaliśmy na nie.

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. to sztuka -wyczarować coś na szybko i z niewielu składników. Sama chętnie skusiłabym się na Twój makowy przysmak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne są te ciasteczka.Na szybko i pysznie:)

    A ja będę do Ciebie zaglądać:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale świetnie wyglądają. Na miniaturce zupełnie jak różyczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam makowe wypieki,
    a takie ekspresowe są świetne bo szybko masz spełnienie ochoty na małe co nieco

    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko co ma w sobie masę makową czy to kupną czy własnoręcznie zrobioną ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie fajne, do pochrupania. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, a ja robią takie same, ale zamiast masy makowej posypuję ciasto cynamonem i brązowym cukrem! Muszę wypróbować koniecznie z masą makową! ;) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. a wiesz, że mam w planach takie makowe cuda! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podajesz je na ciepło czy następnego dnia też są dobre? Chciałam coś takiego zrobić na wigilię w pracy. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. 3xtak:))) fajne szybkie i pyszne;)) to jest to

    OdpowiedzUsuń
  15. jadłam - pychotka, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!