Czasem człowiek ma bardzo niewiele czasu ale chciałby podać coś naprawdę dobrego.
Przed świętami jest mnóstwo takich okazji:
Pracowa,szkolna,studencka wigilia...
Przedświąteczne spotkania w gronie przyjaciół...
Organizacyjne rodzinne posiadówy...
A i w święta chcemy czasem coś i nowego i w świątecznym charakterze...
Te wszystkie wymagania spełnia genialna w swej prostocie przekąska-ciasteczko na którą przepis znalazłam w grudniowej Kuchni( czasopismo Kuchnia 12.2011 str.56 pt.Ciasteczka Makowe)
Składniki:
Gotowe ciasto francuskie
Gotowa masa makowa
ew.mielone migdały lub orzechy
ew. kieliszek wódki
1 żółtko z łyżką mleka
Ja troszkę zmieniłam przepis ponieważ do mojej gotowej masy makowej dodałam mielone migdały,orzechy i łyżeczke cynamonu.Wzmocniłam ją też odrobiną alkoholu...ale wszystkie te kroki nie są absolutnie potrzebne. Zrezygnowałam też z polewania gotowych ciasteczek miodem...wydawało mi się że i tak są wystarczająco słodkie.
Posmarowałam płat ciasta żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka..chciałam mieć pewność że masa makowa nie odlepi mi się od ciasta i nie wykruszy po upieczeniu.
Przygotowanie:
Płat ciasta francuskiego smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem...na tym rozsmarowujemy gotową masę makową.
Całość zwijamy w ciasny rulonik i tniemy na ok.0,5 cm plasterki.
Plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Smacznego!!!
Właśnie na te ciasteczka czeka moje ciasto francuskie w zamrażalniku. Jeszcze tylko muszę kupić masę makową :) Trzcinowisko dzięki za inspirację!!! Makowe ciasteczka na święta jak znalazł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Rzeczywiście prosta sprawa:) I na pewno świetnie smakują:)
OdpowiedzUsuńMałe co nieco wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńIdealnie pasuje na przedświąteczny czas.
Otwieram pierwszy raz, piękne zachęcające słowa w nagłówku :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym takie zjadła :)
Idą święta, w końcu, tyle czekaliśmy na nie.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
to sztuka -wyczarować coś na szybko i z niewielu składników. Sama chętnie skusiłabym się na Twój makowy przysmak :)
OdpowiedzUsuńFajne są te ciasteczka.Na szybko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńA ja będę do Ciebie zaglądać:)
Pozdrawiam.
Ale świetnie wyglądają. Na miniaturce zupełnie jak różyczki ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makowe wypieki,
OdpowiedzUsuńa takie ekspresowe są świetne bo szybko masz spełnienie ochoty na małe co nieco
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Takie to ja lubię bardzo:)
OdpowiedzUsuńTakie fajne, do pochrupania. :)
OdpowiedzUsuńO, a ja robią takie same, ale zamiast masy makowej posypuję ciasto cynamonem i brązowym cukrem! Muszę wypróbować koniecznie z masą makową! ;) Buziaki!
OdpowiedzUsuńa wiesz, że mam w planach takie makowe cuda! :)
OdpowiedzUsuńPodajesz je na ciepło czy następnego dnia też są dobre? Chciałam coś takiego zrobić na wigilię w pracy. :)
OdpowiedzUsuń3xtak:))) fajne szybkie i pyszne;)) to jest to
OdpowiedzUsuńjadłam - pychotka, dziękuję :)
OdpowiedzUsuń