niedziela, 12 lutego 2012

Babeczki z daktylami.

Przyznam że sięgałam po ten przepis z pewną ostrożnością...myślałam że to trochę za dużo w jednych babeczkach:daktyle,wanilia,cynamon...
Ale okazało sie że są świetne...już nie jeden raz je powtórzyłam i na pewno będę  je robić w przyszłości:)

Przepis pochodzi ze styczniowo-lutowego numeru "Sól i Pieprz" styczeń-luty 1/2012



Ja robię je bez podanego  do nich sosu karmelowego...wydają mi się wystarczająco pyszne i słodkie same w sobie.

Wyglądają przeciętnie ale naprawdę wynagradzają to smakiem.

Jeszcze lepszą rekomendacją jest to że znikają wszystkie w rekordowym tempie:D

Składniki:
150 g suszonych daktyli bez pestek
1 łyżeczka sody
50g masła
50g cukru
2 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rdzeń z połowy laski wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

1.Daktyle mieszamy z sodą i zalewamy 200ml wrzącej wody.Po kilku minutach odcedzamy.
2.3/4 miksujemy a resztę siekamy na kawałki.
3.Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajka,mąkę i proszek do pieczenia.
4.Dodajemy wanilię,daktyle,jogurt i cynamon.Mieszamy.
5.Formy do babeczek smarujemy tłuszczem(chyba że macie jak ja silikonowe)  i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
6. Pieczemy ok.25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem)



Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Jak do tej pory wszystkie daktylowe wypieki mi smakowały - coś w nich jest:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm..daktylowe, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Daktyle wyjątkowo nadają się do wypieków:) Te muffinki na pewno są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Z daktylami to są na pewno pyszne:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam daktyle...:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. skoro są z daktylami, to z całą przyjemnością porwałabym kilka. Uwielbiam smak daktyli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, chyba są niewymownie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z daktylami to wiadomo że pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam daktyle (moje boczki troszkę mniej za nimi przepadają)- muszą być pyszne te babeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha! robię podobne i je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. musiały byc pyszne, bo wygladają pieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oo świetne, chętnie bym skosztowała babeczek z daktylami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z daktylami jeszcze nie robiłam, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasteczka wyglądają naprawdę pysznie

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!