Przyznam że sięgałam po ten przepis z pewną ostrożnością...myślałam że to trochę za dużo w jednych babeczkach:daktyle,wanilia,cynamon...
Ale okazało sie że są świetne...już nie jeden raz je powtórzyłam i na pewno będę je robić w przyszłości:)
Przepis pochodzi ze styczniowo-lutowego numeru "Sól i Pieprz" styczeń-luty 1/2012
Ja robię je bez podanego do nich sosu karmelowego...wydają mi się wystarczająco pyszne i słodkie same w sobie.
Wyglądają przeciętnie ale naprawdę wynagradzają to smakiem.
Jeszcze lepszą rekomendacją jest to że znikają wszystkie w rekordowym tempie:D
Składniki:
150 g suszonych daktyli bez pestek
1 łyżeczka sody
50g masła
50g cukru
2 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rdzeń z połowy laski wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
1.Daktyle mieszamy z sodą i zalewamy 200ml wrzącej wody.Po kilku minutach odcedzamy.
2.3/4 miksujemy a resztę siekamy na kawałki.
3.Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajka,mąkę i proszek do pieczenia.
4.Dodajemy wanilię,daktyle,jogurt i cynamon.Mieszamy.
5.Formy do babeczek smarujemy tłuszczem(chyba że macie jak ja silikonowe) i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
6. Pieczemy ok.25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem)
Smacznego!
Jak do tej pory wszystkie daktylowe wypieki mi smakowały - coś w nich jest:)
OdpowiedzUsuńMmm..daktylowe, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDaktyle wyjątkowo nadają się do wypieków:) Te muffinki na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńMniam. Z daktylami to są na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
uwielbiam daktyle...:) Pyszności:)
OdpowiedzUsuńskoro są z daktylami, to z całą przyjemnością porwałabym kilka. Uwielbiam smak daktyli :)
OdpowiedzUsuńOj, chyba są niewymownie smaczne :)
OdpowiedzUsuńz daktylami to wiadomo że pycha!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam daktyle (moje boczki troszkę mniej za nimi przepadają)- muszą być pyszne te babeczki;)
OdpowiedzUsuńpycha! robię podobne i je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmusiały byc pyszne, bo wygladają pieknie ;)
OdpowiedzUsuńOo świetne, chętnie bym skosztowała babeczek z daktylami :)
OdpowiedzUsuńZ daktylami jeszcze nie robiłam, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają naprawdę pysznie
OdpowiedzUsuń